Trpasličí štola u Hybrálce je volně přístupná. Vchod ale neměří ani metr

16. duben 2018
Česko – země neznámá

Jihlavsko bylo ve středověku významnou lokalitou pro těžbu stříbra. A ač se to zdá neskutečné, i po stovkách let zůstaly v lesích známky práce horníků. Kousek za Hybrálcem, severně od Jihlavy, zůstala dokonce štola, ze které jakoby horníci právě odešli. Jmenuje se Trpaslík, ale na mapách byste ji našli pod jejím původním německým názvem Zwergloch.

Štola Zwergloch se nachází asi dva kilometry za Hybrálcem na Vysočině směrem na Smrčnou. Vstup do štoly je dobře vidět z hráze rybníka Trpaslík, kterému ovšem místní říkají Okresák. „Pravděpodobně ten název vznikl na základě toho, že ten rybník zbudovali tehdejší soudruzi z okresního úřadu,“ říká hybrálecká kronikářka Aťka Rychtecká.

Vysvětluje, jak štola ze začátku 16. století vznikla. „Dá se soudit, že to bylo v době, kdy už se v Jihlavě stříbro nenacházelo, a prospektoři hledali v okolí.“ Ani u Hybrálce ale stříbro nebylo, nebo ho nebylo dost na to, aby tam začala těžba. Štola Zwergloch je tak v podstatě jen štolou průzkumnou.

I na průzkumné štole ale museli horníci tvrdě pracovat. Chodba je dlouhá asi 16 metrů a vysoká tři metry. Na konci štoly je komora o velikosti asi šesti metrů. Tento prostor je zatopený vodou. Na stěnách štoly dodnes naleznete zřetelné stopy práce hornických želízek. Ruční práci dokazuje i nepravidelný tvar chodby, která je nakloněná do strany.

Vstup do trpasličí štoly je volný. Odvážný návštěvník ale musí počítat s tím, že vchod není vysoký ani jeden metr a směrem dovnitř se svažuje. Nezbývá tak, než jít na kolena a dovnitř opatrně vlézt pozadu. Asi metr za vchodem se můžete postavit. Dno chodby pokrývá bláto a větší kameny, takže se vyplatí vzít si s sebou baterku. Na konci štoly je ostatně malé mělké jezírko. Ve štole prý také přebývají tři druhy netopýrů.

Zadní část štoly je zatopená

Na druhé straně rybníka Trpaslík bývala ještě jedna štola. Jmenovala se Einfalt. Dnes je na soukromém pozemku a je zcela zasypaná. Po okolí se říká, že se v ní za druhé světové války ukrývali dezertéři.

Spustit audio