Trutnov je bránou do Krkonoš. Kašnu na náměstí zdobí socha statného Krakonoše

6. prosinec 2017
Česko – země neznámá

Krakonošova kašna je společně se sloupem Nejsvětější Trojice, pomníkem Josefa II. a novogotickou věží staré radnice jednou z dominant Krakonošova náměstí v Trutnově. Zdobí ho navíc nově opravené fasády historických domů a podloubí, kde každý najde jednoduchý a účelný úkryt před nepřízní počasí.

Na trutnovském náměstí stávala kašna už od roku 1792. Byla osazena pískovcovou sochou draka a podle něj se nazývala Dračí studna. Roku 1892 ji nahradila kašna nová, na které se vyjímá socha Krakonoše. Kamenný drak se ale neztratil, dnes střeží jezírko v dolní části městského parku.

Krakonošovu kašnu dalo postavit město Trutnov podle návrhu Josefa Kirschnera, profesora trutnovské reálky. Původní socha Krakonoše z galvanicky pobronzovaného zinku, zhotovená v berlínské umělecké slévárně A. Castnera, byla stářím už velmi poškozená, a proto ji v roce 2001 nahradila bronzová replika z dílny vambereckého umělce Jindřicha Janečka.

Urostlý vládce Krkonoš si hlídá své teritorium

Kašnu tvoří žulová nádrž, v jejím středu je skalní útvar z pískovce, na kterém stojí dva a čtvrt metru vysoká socha Krakonoše. Pán hor drží v pravé ruce vyvrácený kmen s kořeny a je zahleděný do svého krkonošského království. Žulová nádrž má rozměry sedm krát pět metrů a pojme 20 kubíků vody.

Pohled na Krakonošovo náměstí, které mimo jiné zdobí i replika sochy Josefa II. (vlevo)

Sousoší původně ještě doplňovaly skulptury čtyř permoníků po stranách pískovcového jádra. Ve druhé polovině 20. století se ale ztratily. Jejich bronzové napodobeniny, které podle historické fotodokumentace vytvořila sochařka Paulina Skavova, se do kašny vrátily po její celkové rekonstrukci v září roku 2015.

„Předpokládalo se, že si permoníky někdo vzal na zahrádku na skalku. Ale spíš to bylo tak, že byly v tak špatném stavu, že kašnu spíš hyzdily, a proto bylo žádoucí je odstranit. Současní permoníci jsou jim podobní, podle původní předlohy dva sedí a dva stojí. Myslíme si, že tehdejší samospráva permoníky neobnovila proto, že původně tam byl štít, který v německém jazyce oznamoval, že kašna byla zřízena městem Trutnov v roce 1892. Druhý štít připomínal – a po obnovení opět připomíná, že na kašnu přispěl Rakouský krkonošský spolek, který věnoval sochu Krakonoše,“ vysvětluje Ondřej Vašata, historik Muzea Podkrkonoší v Trutnově.

V okolí Krakonošovy kašny zaujmou návštěvníka Trutnova i další památky. Patří k nim 11 metrů vysoký barokní morový sloup Nejsvětější Trojice z roku 1704, který přežil všechny zhoubné požáry města. Další je replika sochy císaře Josefa II. Připomíná, že trutnovští si panovníka považovali nejen pro jeho patent o zrušení nevolnictví, ale i proto, že v Trutnově několikrát osobně byl a zajímal se, jak se žije lidem v jednom z nejchudších krajů monarchie.

„Další dominantou Krakonošova náměstí je bývalá radnice, která má sice stále statut radnice, ale dnes slouží spíš k reprezentativním účelům. Přední část je novogotická, zadní, která částečně odolala požáru v roce 1861, je dokonce renesanční,“ dodává Ondřej Vašata k historickému rázu náměstí.

autor: VaW
Spustit audio