U Břas stojí první rozhledna na Rokycansku. Je dřevěná a schválně křivá

28. září 2019

Nedaleko města Břasy na Rokycansku se vyjímá zajímavá dřevěná rozhledna. Výhled z kopce zvaného Na vrchách přitom měli ještě donedávna jen vojáci. Sídlila tu totiž radarová základna. Vojenský prostor je naštěstí minulostí a na kopec s rozhlednou se může vypravit každý.

Rozhledna vznikla v roce 2013 a jednalo se o vůbec první rozhlednu na Rokycansku. Je celá ze dřeva a už z dálky vás zaujme její zvláštní tvar. Vysoký dřevěný hranol jako by se roztančil podobně jako slavný dům u Vltavy v Praze.

Na vrchol rozhledny vystoupáte pochopitelně po dřevěných schodech. S přibývajícími výškovými metry se přidává pištící vítr, který si našel škvíry ve smrkových obvodových prknech. Výstup ale každopádně stojí zato. Včetně úžasné vůně dřeva kolem vás.

Vzdálené vrcholky Šumavy i Krušných hor

Jako na dlani se před vámi rozprostřou města Břasy, Radnice nebo Újezd u Svatého Kříže, ale dohlédnete do Plzně, Chrástu nebo Mariánské Týnice. A při dobré viditelnosti se před vámi ukáží panoramata Šumavy i Krušných hor.

Výhled z rozhledny do daleka

Při orientaci vám pomohou tabulové fotografie. Je na nich vyobrazeno, na co právě koukáte, a také, jak daleko ten který vrch je a v jaké nadmořské výšce se jeho vrchol nachází. Kopec Na vrchách je přitom vysoký 481 metrů. A vyhlídková plošina rozhledny je ještě o 12,5 metrů výš. Na svět se odtud díváte z více než 500 metrů nad mořem.

V horním patře vyhlídkové věže najdete kromě krásného rozhledu do krajiny také knihu návštěv a nechybí ani turistické razítko. Rozhledna u Břas je zdarma otevřená celoročně. V letní turistické sezoně od 8 do 20 hodin, v zimním období podle světelných podmínek.

autor: Pavel Halla
Spustit audio