U jihočeského Kadova stojí třicetitunový balvan, kterým pohne i malé dítě

15. říjen 2014
Česko – země neznámá

Jméno obce Kadov nedaleko Blatné na jihu Čech se skloňuje v souvislosti s jedním z nejznámějších viklanů v Čechách. Viklan je velký skalní blok nebo kámen, který se pouze malou částí svého povrchu dotýká země. Za viklany se považují útvary odborně označované „in situ“, tedy vzniklé na místě, kde se dnes nacházejí, nikoli balvany přemístěné. Viklany vznikly zvětráváním nebo vymletím horniny ve spodní části útvaru. Ten v Kadově je tvořen magmatickou horninou zvanou granodiorit.

Kadovský viklan, třicet tun těžký oblý kámen ve tvaru čočky, spočívá jen nepatrnou plochou na jiném velkém kameni. Přes svou obrovskou hmotnost, obvod jedenáct metrů a výšku půl druhého metru, se při pouhém doteku ruky dodnes viklá.

Koncem devatenáctého století byl z původního lůžka zvrhnut a až zásluhou několika nadšenců pod vedením Ing. Pavla Pavla pomocí důmyslného systému dřevěných pák a sochorů byl v roce 1983 znovu usazen na své původní místo. Viklan však neznámí vandalové znovu vysunuli z podloží a složité usazení bylo nutné znovu opakovat. Naposledy v roce 2003.

Viklan u Kadova možná upustil čert

Kadov od viklanu

Ke kadovskému viklanu se váže i řada pověstí. Nejznámější říká, že v nedaleké vesnici Slatina žili kdysi dva bohatí a ukrutně lakomí sedláci. Každý měl jeden pozemek a mezi nimi probíhala hranice. Jednou se ten lakotnější rozhodl, že hraniční mezník vykope a posune o pár kroků do sousedova. Když ráno druhý sedlák přišel na pole a uviděl, že byl oloupen o kus své půdy, vzal motyku a mezník zakopal o několik kroků do pole souseda, který si tohle začal.

A tak se to opakovalo několikrát, až se nakonec oba lakomci v noci u mezníku střetli. Mlátili se hlava nehlava, až si ten lakotnější zavolal na pomoc čerta. Slíbil mu svou duši za to, že pekelník zasadí mezník do sousedova pole tak pevně, aby se už nikdy nehnul a ještě navíc sousedovo pole poházel velkými balvany.

Čert se zaradoval, jak snadno přijde k dušičce. Začaroval mezník, aby se už nikdy nehnul z místa a rychle letěl do brdských lesů. Tam vylomil kus skály a radostně se vracel do Slatiny. Byl to ale asi čert nešika, protože cestou se mu kámen rozlomil a část dopadla na zem právě u Kadova. Od té doby má Kadov svůj viklan. Čert zbylé kameny rozházel po poli a zmizel. Ráno našli lakotného sedláka, jak ztuhlýma rukama objímá mezník, za který dal čertu svůj život.

Naučná stezka

Z Blatné byste do Kadova došli po vyznačené turistické trase, kolem viklanu pak vede do nedalekého Vrbna naučná stezka. Jižně od viklanu leží přírodní rezervace Velká Kuš, která se rozprostírá na břehu stejnojmenného rybníka. V Kadově se křižuje několik cyklistických stezek, takže je možné navštívit viklan i na kole. Pešky je možné sem dojít i od železniční zastávky ve Tchořovicích.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.