U léčivého pramene v Miletíně prý lidé odkládali berle. Zaručoval i dlouhověkost

29. září 2016
Česko – země neznámá

Městečko Miletín v Podkrkonoší si většina lidí spojí s krajem Karla Jaromíra Erbena. Jde o malebné místo s tajemnými lesy. Málokdo ale ví, že tu kdysi bývaly vyhlášené lázně s léčivými prameny. Fungovaly sice více než před sto lety, ale i dnes je to místo jako stvořené pro odpočinek a relaxaci.

Městečko Miletín v Podkrkonoší si většina lidí spojí s krajem Karla Jaromíra Erbena. Jde o malebné místo s tajemnými lesy. Málokdo ale ví, že tu kdysi bývaly vyhlášené lázně s léčivými prameny. Fungovaly sice více než před sto lety, ale i dnes je to místo jako stvořené pro odpočinek a relaxaci.

Lázně mezi Miletínem a Rohoznicí vznikly v 18. století díky majitelce panství Marií Annou hraběnkou z Magni, provdanou z Kolovrat, později z Marzinu, a to nejpozději v roce 1750. Toho roku totiž byla u lázní vystavěna k pohodlí lázeňských hostů kaple sv. Jana Nepomuckého. Hraběnka byla silně věřící a hostům chtěla dopřát místo, kam by se mohli chodit modlit.

Na levém břehu Bystřice, dnes přejmenované na potok Bystrý, se nacházela v údolí poustevna, ke které se chodilo přes dřevěný most. O něco níže byl krytý dřevěný most vedoucí ke koupelím.

Dřevěný hostinec a dům pro hosty časem zchátraly. Proto byly strženy a roku 1834 nahrazeny novým zděným jednopatrovým hostincem. Zároveň byl zřízen nový klenutý most ke koupelím.

Poslední zmínka o lázních je z počátku 20. století. Tehdy byly ještě plány vystavět zde moderní sanatorium, avšak první světová válka plány pohřbila a lázně v následujících letech úplně zpustly a byly rozbořeny. Zůstala jen kaple, hostinec a klenutý most.

Kamenný most k prameni

Jan Nepomucký s podobou Karla Hynka Máchy

Lázně byly hojně navštěvovány lidmi zblízka i zdaleka. Trutnovský lékař Jan Altenberger vydal roku 1752 popis zdejších lázní, ve kterém je „v rozličných nemocích za velmi prospěšné doporučuje a udává, že voda, ze skály se proudící, obsahuje v sobě částky skalice, soli, síry, ledku a pryskyřice“.

Zdejší voda údajně léčila i dnu. Lidé přicházející o berlích je nakonec mohli odložit a ještě na začátku minulého století bylo na půdě kaple mnoho berlí uloženo. Někdejší majitel panství se prý zase dožil vysokého věku (přes 90 let) rovněž díky léčivým účinkům pramene.

Kaple pro lázeňské hosty byla postavena na místě, kde už předtím stála socha sv. Jana Nepomuckého (odtud také název Svatojánské lázně) vytesaná z bludného kamene. O ní tvrdil Josef Petera Třebitošťský, že je nejvěrnější podobou Karla Hynka Máchy. Mohl to posoudit, neboť byl Máchovým spolužákem na filozofické fakultě v Praze.

Není známo, jestli se Karel Hynek Mácha pohyboval i v místě lázní, ale svého přítele Peteru v nedaleké Třebihošti navštívil - při své Krkonošské pouti „na jeho statku č. 52, kde s ním na zahradě probděl krásnou letní noc, nechtěje ulehnouti“.

Svatojánské lázně s kaplí

Svatojanské lázně jsou také jedním ze zastavení na Naučné stezce Karla Jaromíra Erbena, která vede okolím Miletína. Dostanete se sem z Miletína po společné červené a modré značce. Hned u cesty se nachází první pramen se studánkou a o pár metrů po proudu říčky je studánka, která je pozůstatkem starých koupelí.

Spustit audio