U Libáně na Jičínsku roste pozoruhodná borovice. Vypadá jako přerostlá bonsaj

1. květen 2017
Česko – země neznámá

Na polní cestě z Libáně do Bystřice, v místě zvaném Na Horách, stojí zvláštní, rozložitý a zároveň úhledný strom, který vypadá jako přerostlá bonsaj. Jde o nevšední borovici, která odjakživa přitahovala pozornost básníků, malířů i mileneckých párů. A poslední dobou slouží dokonce i jako oddací síň v přírodě.

Věk památné Libáňské borovičky se odhaduje na 300 až 350 let. K jeho původu se váže pověst o zločinu. Na místě, kde dnes borovice roste, byl před lety zavražděn kněz, který se v noci vracel od nemocného. Vrah předpokládal, že nese peníze. Kněze druhý den našla chudá žena z blízké samoty, když se vracela z lesa, kde byla nasbírat šišky a větve na topení. Snad náhodou vytrousila šišku, anebo úmyslně zasadila několik borových semínek a za nějaký čas vyrostla Na Horách malá borovička.

Lidé z okolí ji prý opatrovali, připomínala jim smutné místo vraždy, ale zároveň symbolizovala i místo nového života. Když se od zajímavého jehličnanu rozhlédnete do okolí, uvidíte nejen část Libáně, ale také nejbližší vesnice na jihovýchodě.

Malebným stromem s obvodem kmene přes tři metry a s výškou kolem deseti metrů je borovice lesní, která se jako solitér nemusela ve svém životě vzpínat za světlem. Stojí totiž osaměle uprostřed úvozu dávné cesty, někdejší kupecké stezky. Žádná turistická značka vás k ní ovšem z libáňského náměstí nezavede, musíte se poptat a v poslední fázi cesty věnovat pozornost nenápadným směrovkám.

Bizarní větve přerostlé bonsaje Libáňské borovičky

Borovička by mohla být důstojným heraldickým symbolem Libáně

„Říkal jsem si, že by do znaku Libáně patřila spíš naše borovička než dvě věže zámku, zřejmě Starých Hradů, protože Libáň kdysi pod tento zámek patřila,“ myslí si libáňský kronikář Josef Kůta a připomíná, že strom Na Horách zachytili ve svých dílech i malíři, kteří z Libáně pocházeli, například Max, Škoda nebo Silovský.

První pohled na Libáňskou borovičku za zatáčkou na bývalé kupecké stezce nad Libání

Kdo by se chtěl k působivému památnému stromu vydat, měl by jít z libáňského náměstí dolů směrem ke kostelu, kde odbočí z Masarykovy do Komenského ulice, pak na konci města přejde od továrny Antolin na polní cestu, která dříve fungovala jako hlavní spojnice s Údrnicemi. Tam najde odbočku vlevo nahoru do kopce a odtud přijde k první skupině stromů, k památným jírovcům.

Po 200 metrech vzhůru se pěším otevře místo, které je jako stvořené k zastavení, zamyšlení, ale také ke schůzkám milenců. Není divu, že dnes si zde některé dvojice říkají své „ano“. Pohledný strom také bodoval v anketě Strom roku 2016. V celostátním hlasování se dostal na sedmou příčku.

autor: VaW
Spustit audio