U Máčidla na Kolínsku si rybaření užijete se vším všudy

5. říjen 2015
Česko – země neznámá

Rybářský revír jménem Máčidlo najdete ve Velkém Oseku na Kolínsku ve Středních Čechách. A užijí si u něj zejména vášniví rybáři, čeká tu na ně totiž spousta ryb a navíc krásná klidná příroda.

Máčidlo se nachází v těsné blízkosti rezervace s nejrozsáhlejší souvislou oblastí lužních lesů v Čechách, takzvaného Libického luhu. Na ten se tu díváte přes část bývalého slepého ramene Labe, ze kterého vznikly dvě nádrže. Ty napájí říčka Bačovka. Větší, takzvané Velké Máčidlo znají v okolí všichni milovníci sportovního rybaření.

Sportovní rybaření má svá pravidla

V rybníku s vodní plochou o rozloze dva hektary můžete chytit nejen kapry a cejny, ale také karasy, štiky, okouny, siveny, úhoře, amury, jesetery, líny nebo pstruhy. Ovšem každý rybář tady moc dobře ví, co znamená "chyť a pusť" a "chyť a vezmi".

Každý druh ryby má totiž míru, nad kterou je povinnost pustit úlovek zpátky do vody, aby si adrenalin ze „zabírání velké ryby“ mohl užít i někdo další. Pokud chytíte menší rybu, můžete si ji koupit a odnést. Anebo rovnou ugrilovat přímo na místním venkovním grilu. Například u kaprů je maximální možná míra 50 centimetrů. Ty větší musíte pustit.

Na ryby vezměte celou rodinu

Na celodenní rybářský výlet se můžete k Velkému Máčidlu vydat i s celou rodinou. Na rybáře tu čekají pohodlné lavičky, na zbytek rodiny pak kiosek, možnost odpočinku i hezkých procházek. Vydat se je možné například po malé okružní naučné stezce, která vede přibližně dva kilometry kolem dokola rybníka. Anebo se na kole nebo pěšky projet či projít v překrásném Libickém luhu.

Stolečku, prostři se. A pak už pouze stačí chytit rybu do 50 cm

Rybařit je u Velkého Máčidla možné i v zimě, pod ledem na takzvaných „dírkách“, kdy bývá tato část rybníka zarybněna pstruhy. A s kamarády si tu můžete ve skupině užít dokonce i noční rybaření.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.