U Mariánských Lázní najdete Pstruží jezírka a studánku. Chodíval k ní i Horníček

6. březen 2017
Česko – země neznámá

Jen kousek od rušného centra Mariánských Lázní na západě Čech se v lesích schovávají jezírka, řada romantických pěšin a také studánka. Údajně k ní rád chodíval Miroslav Horníček, když se svými příteli zrovna pobýval v lázeňském městě.

Jezírkům ukrytým v lesích nad městem se dnes říká Pstruží. Kdysi dávno, ještě před vznikem světoznámých lázní, tu bývaly rybníky. A jejich původní název byl Panské rybníky, přesněji Herrenteich.

Nehledě na německou historii území najdeme kousek odtud stopy po našich slovanských předcích - vrch zvaný Hamelika. Jeho název prý pochází ze staroslověnštiny. A stejně se jmenuje i potok, který přes Pstruží jezírka pokračuje dál do mariánskolázeňského údolí.

Procházka kolem celkem tří jezírek je velice příjemná. Není divu, že poetické místo rád vyhledával i herec, spisovatel a dramatik Miroslav Horníček. A protože je nadohled od jezírek malá lesní studánka, z úcty k němu se jí říká Horníčkova.

Minerálku tady nenajdete

Voda ve studánce je obyčejná, což je v mariánskolázeňské oblasti plné minerálních vývěrů trochu zvláštní. V zimě voda ze studánky odpočívá a neteče. Naopak v létě slouží studánka a jezírka jako oblíbené místo pro osvěžení a koupání.

Jeden z přítoků jezírek

Jehličnany stojící kolem poskytují dostatek stínu, a tak se tu i v tom nejparnějším létě příjemně osvěžíte. Ale nejenom v létě. Stalo se už tradicí, že se zde o Vánocích sejdou místní otužilci ze spolku zvaného Mrož. V ledu udělají díru a skočí do vody.

Potok Hamelika pramení kousek od jezírek na nedalekém golfovém hřišti mezi kavárnou Golf a silnicí mezi Závišínem a bývalou kavárnou Polom. Právě tu rád navštěvoval Miroslav Horníček. A z lásky k lázním a okolní přírodě se vyznal i ve svých dílech.

Potok Hamelika dál putuje do města a v blízkosti křižovatky zvané U hodin se vlévá pod zemí do Třebízského potoka, přitékajícího od Lesního pramene. Dále pak do Kosího potoka pokračuje jako Úšovický potok. To už je ale jiný příběh.

autor: Pavel Halla
Spustit audio