U Oseka leží chráněná přírodní památka. Salesiova výšina láka horolezce i geology

21. únor 2018
Česko – země neznámá

Po silnici z Litvínova do Oseka projedou denně tisíce aut. Většina řidičů přitom netuší, že nedaleko leží v útrobách lesa geologická zajímavost, která nemá pod Krušnými horami obdoby.

Nad skalním městečkem se vypíná skála. Při troše fantazie v ní najdete obličej jakéhosi bojovníka. Místo miloval někdejší opat cisterciáckého kláštera v Oseku. Opat Salesius byl nejvyšším církevním hodnostářem ve významném oseckém klášteře v letech 1834 až 1842. A kromě církevních povinností se věnoval popularizaci krajiny kolem Oseka. Právě díky němu se ze skalního městečka stalo oblíbené výletní místo. A proto nese jeho jméno.

„Vůbec jsem netušila, že tu něco takového je a přitom bydlím pár minut odtud,“ říká paní Irena z Litvínova. Geologové o Salisiově výšině, jak se lokalitě říká, ale vědí moc dobře. „Je to chráněná přírodní památka,“ říká geolog teplického muzea Pavel Radoň. Skalní masiv má zajímavý původ a je jakýmsi oknem do minulosti.

„Jde o bohaté naleziště třetihorní škeblí. I na té hlavní skále jsou velmi dobře znatelné takové důlky. A to jsou otisky velevrubů,“ vysvětluje geolog.

Dloubat do skal ve snaze získat pravěkou zkamenělinu je ale zakázáno. Dřív než se začalo o skálu dbát jako o přírodní unikát, lidé ji měli za skutečnou vyhlídku. Někdo v puklinách hlavní skalních bloků vystavěl schody a na vrcholu dokonce vyrostl jakýsi altánek. Stopy kamenných staveb jsou dodnes patrné.

Stopy kamenných staveb jsou dodnes patrné

Samotná vyhlídka je ale minulostí. Salesiovu výšinu pohltil les. Bohatý listnatý porost dokonale skryl skalní masiv. Vyhlídku si tak můžete užít snad jen v zimě, když stromy shodí listí, ale ani tak nemá kvality, které si kdysi užíval osvícený opat.

I bez dalekých rozhledů stojí procházka k Salesiově výšině za návštěvu. Dovede vás k ní naučná stezka od oseckého infocentra. A pokud narazíte na trénující horolezce, nedivte se. Zkoušejí si tu své umění docela pravidelně. Sice by to přírodní památce dělat neměli, ale odborníci tvrdí, že horolezci skále vlastně neškodí. Mládež vyzbrojená barevnými spreji je horší.

Spustit audio