U Oseku nad Bečvou vyrostla moderní kaplička. Vnuk ji nechal postavit jako poctu svému dědečkovi

25. červen 2018
Česko – země neznámá

Stavitel a vysokoškolský pedagog Ladislav Koutný z Oseku nad Bečvou na Přerovsku si před lety vzal do hlavy, že upraví místo v polích, kde jako kluk pomáhal sedlačit svému dědečkovi. Obnovil třešňovou alej, rybník a začal i s terénními úpravami. Nakonec se pustil do stavby kapličky. Společně s architektem využili moderní metody, postupy i materiály. Nevšední stavbu teď obdivují i turisté.


Stojí uprostřed polí a budí velkou pozornost. Jde o moderní kapličku, kterou vnuk postavil svému dědovi. Uctil tak své předky a připomněl osud rodiny poznamenaný nástupem komunistického režimu. A také vytvořil místo k zastavení a rozjímání pocestných.

Čilý sedmdesátník Ladislav Koutný pochází ze sedláckého rodu. Jeho předci obhospodařovali svoji půdu po staletí. Až do nástupu komunistů. Pak rodině nastaly zlé časy. Pan Ladislav si to dobře pamatuje. S úcty k předkům se proto rozhodl postavit na místě s překrásnými výhledy do okolí kapličku. Samotné přípravy stavby trvaly celé tři roky. Vysvěcena byla vloni na podzim.

Kaplička v polích za Osekem nad Bečvou stojí na trase značené cyklostezky. Jméno dostala po stavitelově dědečkovi – je zasvěcena svatému Vendelínovi. Že je to svatyně, je vidět hned na první pohled. Má kříž i zvoničku.

Novodobá kaplička Osek

Celá stavba byla odlita z betonu, ale šedá hmota v tomto případě vůbec nepůsobí těžce. Přední část je hladká, ale tři další obvodové zdi jsou svisle „žlábkované“. Tak zvané kanelování odkazuje na starověké chrámové stavby. Připomíná vzhled antických sloupů.

Zajímavým prvkem je pak kruhové okno v zadní stěně. Kovový rám s mřížemi byl vyplněn hrubými čirými a modrými skleněnými kameny z hutí, což trochu připomíná systém gabionů. Na hranách skleněných kamenů se lámou světelné paprsky v nesčetných proměnách. Na levé straně, v malém výklenku visí lano, kterým můžete rozeznít malý zvon. Ladislav Koutný mu dal jméno po své matce - sv. Ludmila.

Interiér kapličky mile překvapí barevným spektrem paprsků pronikajících okenní rozetou a také malbou na obvodových stěnách. Jsou na nich pasoucí se a odpočívající ovce a poletující vlaštovky. I když na první pohled připomínají dětské kresby, jsou dílem akademické malířky. Medový odstín má na svědomí obložení střešní kupole plátkovým zlatem.

V kapli je plastika sv. Vendelína, patrona pastýřů a poutníků, ochránce polí a dobytka. A také malý oltář a lavička. Pod podlahou kaple je ukrytá krypta. Moderní rodinná kaplička patří mezi nevšední stavby. Ne náhodou se uchází o Českou cenu za architekturu.

Do kapličky je možné se podívat jen při mimořádných příležitostech. Zatím. Majitel plánuje, že upraví vchod tak, aby lidé dovnitř v budoucnu mohli alespoň nahlédnout. Ale i tak stojí za to se na místě zastavit. Sednout si u kapličky na pískovcovou lavičku a rozhlížet se po okolí. Nalevo je vidět zámek ve Veselíčku, Oderské vrchy, napravo středověký hrad Helfštýn a také sv. Hostýn.

autor: zem
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.