U pražského hlavního nádraží stojí unikátní kubistický kiosek. Sídlí v něm směnárna

23. duben 2018
Česko – země neznámá

Když do Prahy přijedete vlakem a vystoupíte na hlavním neboli Wilsonově nádraží, můžete se do města vydat přes Vrchlického sady. Dnes se jim říká Sherwood. Ale původně to byl Velký park, založený roku 1871 kolem tehdy nově vystavěného nádraží císaře Františka Josefa I.

Počátkem dvacátého století byl park částečně revitalizován. Název Vrchlického sady získal rok po smrti významného českého spisovatele. Stojí v nich Wilsonova socha, replika sousoší Sbratření, pomník Jana Svatopluka Presla a také kulturní památka - kubistický kiosek.

Blízko místa, kde dnes na magistrále postávají auta v kolonách, zdobil kdysi park velký květinový obrazec v podobě městského znaku. Do jeho čela byl v roce 1916 umístěn pomník přírodovědce Jana Svatopluka Presla. Ten spoluzakládal českou odbornou terminologii v zoologii a botanice. Z jeho pojmenování se většina používá dodnes, například kopretina, kukuřice, bledule, lebeda, tuleň, vorvaň, lachtan, bobr, dikobraz, zubra, hroch nebo klokan.

Ve Vrchlického sadech roste prý asi 50 druhů dřevin. Přímo před odbavovací nádražní halou se nachází památný strom (pavlovnie plstnatá) s velkým obvodem kmene. V jižní části sadů najdete vysoký a široký platan javorolistý, s obvodem kmene kolem 350 centimetrů.

A kousek od sousoší Sbratření se ve Vrchlického sadech nachází půvabná kulturní památka, rondokubistický kiosek. Prodejní stánek bývalé trafiky objevíte hned u zastávky tramvaje. Je dřevěný, podobá se altánu a kryje ho plechová stříška. Červenobílá barevná kombinace by měla odkazovat na národní tradice. Jde o pravděpodobně jediný dochovaný kiosek tohoto typu, které vznikly v Praze ve 20. letech minulého století.

Sousoší Sbratření

Je možné, že autorem drobného dílka kubistické architektury s originálním pojetím fasády a vynikajícím výtvarným dekorem je významný meziválečný architekt Pavel Janák. Kiosek se trochu podobá dřevěným domkům, které navrhl Josef Gočár pro kbelské letiště. Ty teď stojí v zoologické zahradě v Troji.

V roce 1980 kiosek před likvidací zachránilo Pražské středisko státní památkové péče a ochrany přírody. Dnes v kiosku sídlí směnárna a v nedávné době byly do okének umístěny bankomaty. Prý bez vědomí institucí památkové péče.

Spustit audio