U studánky v Chelčicích se prý zjevil anděl. A od té doby místní voda uzdravuje

13. únor 2017
Česko – země neznámá

Chelčice proslavil jeden z nejvýznamnějších představitelů české reformace Petr Chelčický, jihočeská vesnice u Vodňan ale skrývá i další zajímavosti. Jednou z nich je i studánka, které lidé odedávna přisuzovali léčivou moc. Zhruba v polovině 17. století nad pramenem vyrostla i barokní osmiboká kaple.

Barokní kapli nechal nad údajně léčivou studánkou postavit tehdejší majitel panství Libějovice, hrabě Charles Albert de Buquoy. Zasvěcení stavby připomíná památku jeho matky Marie Magdaleny, rozené de Biglia. Podle pověsti se tu kdysi nemocným poutníkům ukázal anděl, který pramen požehnal a díky tomu uzdravuje.

Rozbor vody z roku 2006 prozradil podobnost s minerálními vodami. Chelčický pramen vykázal vysoký obsah vápníku, hořčíku, kamence, síranů, železa i manganu, používal se proto na léčení vyrážek, kožních chorob, dny nebo rachitidy. V minulosti byl sveden do nádrže v kapli. Přebytečná voda dnes odtéká do roští na okraji zpustlého rybníčka cca 10 metrů severně od kaple.

„Roku 1673 sem byla přenesena magdalenská pouť z nedalekého farního kostela v Chelčicích a v průběhu 18. století se stala vyhledávaným poutním místem,“ doplňuje informace Oldřich Petrášek, manažer turistického regionu Podkletí.

Při hospodářském dvoře poblíž kaple vznikly podle Oldřicha Petráška zanedlouho malé lázně. Ty byly roku 1879 zmodernizovány nákladem knížete Adolfa ze Schwarzenbergu. „Fungovaly do 30. let 20. století, poté jejich budovy sloužily jako výletní restaurace,“ říká Oldřich Petrášek.

Starosta Chelčic Jiří Iral navíc prozradil, že po roce 1948 kaple i lázně pustly a pramen byl dokonce zasypán: „Obnova pramene, kaple i lázní proběhla roku 2005 a spolupráce se současným soukromým majtelem kaple a obcí Chelčice pokračuje úspěšně dodnes.“

Kaple a informační tabule

V kapli se konají svatby a příležitostné bohoslužby, nedaleko stavby navíc končí čtyřřadá lipová alej, která sem v přímce, přerušené později postaveným novým zámkem v Libějovicích, vede až ze známého poutního místa na Lomci.

Ke kapli a bývalým lázním lze přijet autem od Chelčic. Přímo přes Lázeň vede cyklostezka 1221 a modrá značka, která prochází celou lomeckou alejí. U kaple je i informační panel s historií a zajímavostmi.

Spustit audio