U Velké Losenice zemřely stovky vojáků. Pro jejich ostatky tam postavili kostnici

12. duben 2016
Česko – země neznámá

Když vojáci Marie Terezie bojovali o bohatá území ve Slezsku obsazená pruským králem Fridrichem II., doputovali na zpáteční cestě až na Vysočinu. Bitvu u Střegova roku 1746 prohráli, zdecimované vojsko se utábořilo u Velké Losenice na Žďársku. Přibližně 300 mužů doprovázely i jejich ženy a děti. Nakonec většina z nich podlehla tyfu.

Na tyfus zemřela i značná část obyvatel Velké Losenice. Zatímco místní obyvatelé mohli být uloženi do vlastních hrobů, vojákům byl vykopán hromadný hrob.

Na malém vesnickém hřbitově však začalo docházet místo, a tak dal kníže Maxmilián z Dietrichštejna postavit u kostela kostnici. Šestiboká stavba v barokním stylu stála na původní farní zahradě.

Ostatky zemřelých vojáků a jejich rodin byly exhumovány ze společného hrobu a přemístěny do kostnice. Z kostí a lebek se nejprve postavily čtyři sloupy, později se přeskupily do dvou širokých a silných sloupů. Ty stojí dodnes v zadních rozích kostnice.

Prostřední část místnosti zdobí oltář, vlevo stojí dobové máry. Vše navozuje atmosféru hledání smyslu života a vzbuzuje duchovní i existenciální otázky.

Kostnice je sice opatřena odvětráváním, ale i tak v ní zůstává vlhké prostředí, které kostem nesvědčí

Kostnice je sice opatřena odvětráváním, ale i tak v ní zůstává vlhké prostředí, které kostem nesvědčí. Přístupná je po celý rok po dohodě s místním farářem Danielem Kolářem, který zájemcům ochotně podá i zasvěcený historický výklad.

V létě zůstává velkolosenická kostnice otevřená se zamčenou mříží, přes kterou je vnitřní prostor dobře viditelný. Na mříži se píše o všech dobových souvislostech, které sepsal podle místní farní kroniky Václav Němec.

autor: dak
Spustit audio