U Velkého Pařezitého rybníka najdete nejhlubší rašeliniště na Vysočině

21. květen 2018
Česko – země neznámá

Jen pár kilometrů od pohádkové Telče, na úpatí nejvyšší hory Vysočiny – Javořice, leží Velký Pařezitý rybník. Velký je nejen názvem. Má rozlohu 18 hektarů a pojme 400 tisíc kubíků vody. A to není všechno, co je na rybníku zajímavého. Vede kolem něj naučná stezka, na které se všechno dozvíte.

Ke břehu Velkého Pařezitého rybníka dojdete z obce Řásná, když se vydáte po červené turistické značce směrem ke kempu Řásná a dál k vrcholu Javořice. První tabule naučné stezky kolem Velkého Pařezitého rybníka stojí nedaleko břehu a jsou na ní informace o rozměrech a historii rybníka. Na sloupku je připevněný i QR kód, díky kterému se s pomocí mobilního telefonu dostanete k dalším informacím. Svou vývěsku má na začátku naučné stezky i krajská hygienická stanice, která tu pravidelně kontroluje kvalitu vody.

„Když rybník vidíte vypuštěný, tak z blátivého dna ční spousta pařezů,“ vysvětluje důvod pojmenování rybníka starosta nedaleké Řásné Miroslav Tomíšek. Na pařezech se ve vodě dokonce začaly tvořit krystaly velmi vzácného minerálu fichtelitu. Může za to i přilehlé rašeliniště, které nejen zbarvuje vodu do hněda, ale zároveň ji i okyseluje. Z toho důvodu je voda po celou koupací sezónu nejen nezávadná, ale má velice příznivý vliv na kožní problémy.

Naučná stezka měří asi čtyři kilometry a stojí na ní pět zastavení. „Na každé tabuli je něco z přírody kolem Velkého Pařezitého rybníka. Co tu létá, plave a leze po zemi. A také je tu největší rašeliniště na Vysočině,“ říká Miroslav Tomíšek. Rašeliniště je šest metrů hluboké, ale svého krále Šumavy tu prý naštěstí nemají. Nikdo se tu ještě neutopil. Stezka, která tudy vede, je pevná a bezpečná.

Pohodlná cesta po hrázi rybníka

Rybník obhospodařují ochránci přírody a je v něm zakázaný rybolov. „Mají tu jen běžné druhy, které sem patří domovsky,“ vysvětluje starosta Řásné. Nedaleko jsou ale jiné rybníky, kde je rybaření možné.

Jen pár desítek metrů za rybníkem, ve směru k vrcholu Javořice, se pak nachází zajímavé arboretum. Na poměrně malé ploše tu rostou stromy a keře pro tuto lokalitu typické. Dřeviny mají samozřejmě popisky, takže si návštěvník může před procházkou v lese zopakovat botaniku.

Spustit audio