Uměleckoprůmyslové museum v Praze se po opravách otevře veřejnosti

13. září 2017
Česko – země neznámá

Uměleckoprůmyslové museum v Praze zřídila roku 1885 Obchodní a živnostenská komora. Spravovala ho až do roku 1949. Historická budova se po dvouleté rekonstrukci otevře v listopadu pro veřejnost. Do té doby jsou zájemcům k dispozici expozice a výstavy tohoto muzea na dalších místech Prahy.

Muzeum bylo postaveno v letech 1897 až 1900 na dnešním náměstí Jana Palacha, kde stojí také Rudolfinum a Filozofická fakulta Univerzity Karlovy. Budovu v neorenesančním stylu navrhl architekt Josef Schulz.

Kdo prochází okolo a zvedne zrak, spatří alegorie uměleckých řemesel, které na fasádu vytvořili sochaři Bohuslav Schnirch a Antonín Popp. Řemesel tkalcovství, košíkářství, vyšívání a krajkářství, zlatnictví a klenotnictví, platnéřství, zámečnictví, zvonařství, cínařství, brusičství, řezbářství, tisk, výroba a výzdoba knih, kamenictví, sklářství, hrnčířství nebo výroba porcelánu nad přízemními okny.

Na fasádě najdete také znaky českých a moravských měst proslulých uměleckým řemeslem: Rumburku, Zbraslavi, Domažlic, Mladé Boleslavi, Starého Města Pražského, Jindřichova Hradce, Hradce Králové, Slavkova, Turnova, Kutné Hory, Plzně, Nového Města Pražského, Hradčan, Vimperku, Berouna, Lokte. Znaky jsou umístěné nad okny druhého patra.

Hlavní schodiště v historické budově

Až se muzeum otevře, bude možné do něj vstoupit přes poprvé veřejnosti zpřístupněnou, nádherně zrevitalizovanou zahradu, tedy vchodem na rohu Široké a Palachova náměstí.

Do té doby můžete zajít do expozic a na výstavy, které Uměleckoprůmyslové museum provozuje na dalších místech Prahy: Český kubismus v domě U Černé Matky Boží na Ovocném trhu, výstavy fotografií v komorní Galerii Josefa Sudka na Úvoze nebo expozice Barokní umělecké řemeslo ve Schwarzenberském paláci na Hradčanském náměstí.

Spustit audio