Uprostřed Kněževsi stojí gotická tvrz. Zachovala se jen díky nečinnosti družstevníků

12. prosinec 2016
Česko – země neznámá

Kousek za Radostínem nad Oslavou leží vesnička Kněževes. Na návsi u rybníka a kapličky stojí velká chalupa, která kolemjdoucí zaujme krásnou mohutnou střechou. Lidé věděli, že v ní bývala rychta a později hospodařilo družstvo. Když ale zdevastovaný objekt koupili manželé Niesytovi, začali odkrývat mnohem starší historii.

Jiří Niesyt se věnuje historii architektury, takže bylo jasné, že krásný starý dům prozkoumá od půdy po sklep. „Narazily do nás železné plátované dveře s růžicemi z 16. století,“ směje se při vzpomínce na první okamžiky pátrání. Na starší historii barokní rychty ukazovala i střílnová okna.

Obrovským překvapením pak bylo odkrytí dlouho nepřístupné části domu. Doslova zázrakem se jí nedotkla ani činnost zemědělského družstva. „Místo bylo nedotčené od padesátých let minulého století až do počátků 21. století,“ dodává Jiří Niesyt.

Průzkumy potvrdily, že jde o středověkou tvrz. „Stavba se zachovala včetně omítek, podlah, dveří, oken a zachoval se částečně dokonce i mobiliář,“ říká Jiří Niesyt a ukazuje na starou truhlu, skříň a židle. Na stěně místnosti s křížovou klenbou jsou odkryté i části fresky. „Truhla pochází z 18. století a jsou na ní zachované pečeti velkomeziříčského panství,“ doplňuje majitel.

Na poměrně nízkých dveřích místnosti, které se kdysi říkalo kancelářka, je staré kované a poměrně složité kování. Pro neznalého je třeba trochu přemýšlení, než přijde na systém otevírání. Kování je také původní. V tvrzi by Niesytovi chtěli obnovit i kapli a do zrekonstruované věže pověsit kněževeský zvon Robotník, který kdysi svolával lidi k robotě.

Hospodářská stavení

Niesytovi si od začátku kladou za cíl záchranu objektu a vybudování muzea. Založili tak Regionální muzeum horního Pooslaví, které se bude zabývat územím Radostínska, Křižanovska a Měřínska. V muzeu budou samozřejmě k vidění předměty nalezené přímo v tvrzi.

Už teď Niesytovi čas od času uspořádají akci pro veřejnost s prohlídkami. Nejbližší plánují na 26. prosince od 14:30. Rádi ale provedou zájemce kdykoli jindy. Je jen potřeba se předem domluvit na termínu. Oficiálně bude muzeum otevřené v červenci roku 2017.

Více informací najdete na www.muzeumhp.cz.

Spustit audio