Uprostřed Ostravy se ukrývá ojedinělý biotop. Jedná se o přírodní památku Turkov

11. červenec 2016
Česko – země neznámá

V Ostravě uprostřed městské zástavby se nachází chráněné dvacetihektarové území - přírodní památka jménem Turkov. Fragment lužního lesa v oblasti bývalých rybníků představuje ojedinělý ekosystém, jehož součástí je množství nejrůznějších druhů živočichů a rostlin.

Nevelké území Turkova leží na pomezí ostravských městských částí Poruba, Martinov a Třebovice. Dostat se sem je snadné pro pěší i pro cyklisty - ať už z rušné komunikace nebo od železniční trati a vlakové zastávky Ostrava-Třebovice.

V nivě řeky Opavy se už od 14. století budovala soustava rybníků a celá oblast byla rybnikářstvím proslulá. Turkov leží právě v místech bývalých rybníků, jejichž hráze dnes lemují 200 let staré duby.

Právě ony tak kromě mokřadních olšin a lužního lesa patří k nepostradatelným prvkům celého ekosystému. Hnízdí v nich přes 60 druhů ptáků, včetně žluvy hajní, lejska šedého nebo krahujce obecného. Na velmi malé ploše tady žije i množství vzácných druhů hmyzu a obojživelníků vázaných na prostředí lužního lesa.

Turkov je ale také zajímavý svým rostlinstvem a estetickou hodnotou. Vedle měsíčnice vytrvalé, svídy krvavé uherské a žluťuchy lesklé tady lidé koncem jara mohou obdivovat nejrozsáhlejší porost ohroženého kosatce žlutého na Ostravsku.

Chráněné území se nachází v Ostravě takřka uprostřed městské zástavby.

V neposlední řadě je pak celá oblast Turkova vzhledem ke svému charakteru malým rájem i pro mykology. Přirozené podmínky jsou ideální pro růst hub a jejich zapojení do koloběhu živin v přírodě. Zajímavá společenstva hub je možné vidět zejména na hrázích, ale také na pařezech a odumírajících nebo padlých kmenech stromů. Daří se tu třeba ohnivci rakouskému nebo lesklokorce lesklé.

Přírodní památkou Turkov vede i naučná stezka. Na její trase najdou návštěvníci čtyři zastavení s informačními panely, které vytvořilo občanské sdružení Ekolyceum spolu s ilustrátorem a zoologem Ludvíkem Kuncem.

autor: čan
Spustit audio