Uprostřed polí nepřehlédnete v Bílově Kanihůru. Vysokou bílou věž s točitým schodištěm

8. září 2017
Česko – země neznámá

Z nové rozhledny nad Bílovem jménem Kanihůra je vidět Lysá hora, Oderské vrchy, Hukvaldy, fulnecký zámek i ostravská halda Ema. K výhledu z výšky téměř třiceti metrů stačí zdolat sto třicet sedm schodů, které obtáčejí z vnější strany obří železobetonový sloup. Někdejší telekomunikační vysílač se nad terénem tyčí do výšky 63 metrů.

Novou dominantou obce v podobě rozhledny Kanihůry se může Bílov pochlubit od roku 2006. V jiné části obce stávala už dříve dřevěná rozhledna, která byla stržena v padesátých letech minulého století. Současná rozhledna Kanihůra dostala název podle kopce, na kterém stojí.

Z vyhlídkové plošiny rozhledny je pěkná podívaná jak na okolní města, například Studénku, Bílovec, Nový Jičín, Štramberk či Kopřivnici, tak na pohoří Beskyd, Podbeskydí a Javorníky. Návštěvníci mohou nahoře své dojmy konfrontovat také s informacemi, které najdou na pěti velkoplošných fotografiích umístěných podél ochozu.

Rozhledna Kanihůra

Rozhledna Kanihůra je dobře dostupná i viditelná z nedaleké dálnice D1, stejně jako ji nemůžete minout, pokud se vydáte na kole po cyklotrase zvané Rodištěm Sigmunda Freuda. Leží asi 20 kilometrů severně od Nového Jičína.

Kromě pondělí je rozhledna otevřená každý den a je možné si na ní zakoupit turistické známky, mapy i drobné občerstvení. Turistům u rozhledny slouží také zastřešené posezení.

autor: čan
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.