Už 20 let vzniká v lesíku nad Lovětínem působivý ledopád. Každý rok vypadá jinak

16. leden 2017
Česko – země neznámá

Zima dokáže neuvěřitelně krásně čarovat, a proto se vyplatí zajet do hájku u malé vesničky Lovětín na Vysočině, kde se každý rok objevuje ve větvích bříz úchvatné Ledové divadlo. Zvlášť letos, kdy zimní teploty klesají hluboko pod nulu, roste lovětínský ledopád do úctyhodných rozměrů. Člověk by řekl, že je to dílo přírody, ale není tomu tak.

Z lovětínské návsi je to k ledopádu asi 300 metrů po polní cestě do mírného kopce. V březovém háji tu ze země už dlouhá léta vyvěrá pramen. A tady je prapůvod lovětínského ledopádu, který se v těchto místech tvoří už dobrých 20 let.

„Je tady vývod jednoho z prvních vodovodů a přes zimu se zredukuje průměr na trysku,“ vysvětluje předseda osadního výboru v Lovětíně Jaroslav Fous. Tryska je přes zimu otočená šikmo vzhůru a míří na stromy.

Proud vody stříká do výšky asi čtyři a půl metru a tím je také dána výška ledopádu. „Když vydrží mráz, tak se rozrůstá spíš do šířky,“ dodává Jaroslav Fous. Ledopád také vyzývá ke kreativitě příchozích. Stačí přidat větvičku a přibyde krápník nebo ledová stěna. „Žádný rok není ledovec stejný,“ potvrzuje předseda osadního výboru a nabízí i ochutnání vody či olíznutí rampouchu. Voda je totiž pitná.

Přes Lovětín vede žlutě značená turistická stezka, která začíná na hradě Roštejně a končí v Batelově. Ledopád sice leží kousek mimo zmíněnou trasu, ale určitě stojí za to sejít na chvilku z cesty. Lovětínští přitom návštěvníky prosí, aby udržovali na místě pořádek. Za dobu, co se zde ledopád tvoří, přibylo bohužel odpadků a psích exkrementů kolem cest. Vyjdou na světlo vždy na jaře, když roztaje sníh.

Spustit audio