V Bartošovicích sídlí nejstarší nemocnice pro divoká zvířata ve střední Evropě

2. únor 2018
Česko – země neznámá

Poštolky, ježci, káňata jsou třemi nejčastějšími pacienty Záchranné stanice pro volně žijící zvířata v Bartošovicích na Novojičínsku. Dostávají se sem zejména po úrazech. Ptáci často po postřelení nebo zásahu elektrickým proudem. Ujmou se jich odborníci, a pokud mají štěstí, dostanou se časem zpět do volné přírody. Úspěšnost se pohybuje kolem 50 procent.

V záchranné stanici léčí divoká zvířata už od roku 1983. Za tu dobu se z malého zařízení rozrostla do tříhektarového areálu se zhruba 70 chovatelskými zařízeními. Ale ani ta nestačí. Zejména na jaře, kdy vrcholí příjem zvířecích pacientů.

Vůbec nejznámějším zvířetem, které se stalo i jakýmsi maskotem stanice, byla orlice Dina. V roce 1977 ji jako tříletou na Kroměřížsku postřelil neznámý pachatel. Zranění byla natolik vážná, že se už nikdy nemohla vrátit zpět do volné přírody. Po vzniku bartošovické záchranné stanice se sem přestěhovala, a protože měla mimořádně vyvinutý mateřský pud, stala se z ní obdivuhodná adoptivní matka pro téměř 200 mláďat různých druhů dravců.

Dina uhynula v květnu roku 2015 v neuvěřitelných 41 letech. Ale ani po její smrti se s ní v Bartošovicích tak docela nerozloučili. Vypreparovaná totiž zdobí jednu z expozic přilehlého Domu přírody Poodří.

Léčení i vzdělávání

Léčení zvířat ale není jediným posláním stanice. Lidé se o ni zajímali čím dál tím víc, a tak se zde rozhodli vytvořit návštěvnické centrum, které slouží jako jakési středisko ekologické výchovy pro školy i veřejnost. Součástí centra je venkovní expozice volně žijících zvířat, zejména ptáků, bývalých pacientů, kteří se kvůli svému handicapu nemohou vrátit zpátky do přírody.

Dům přírody Poodří je součástí návštěvnického centra Záchranné stanice Bartošovice

Na zahradě jsou připraveny nejrůznější interaktivní prvky, ukázky včelínů, ptačích budek nebo zařízení, které simuluje průběh toku řeky Odry. Už čtvrtým rokem zde také funguje Dům přírody Poodří, který ve svých expozicích seznamuje návštěvníky s neuvěřitelně rozmanitým přírodním bohatstvím místní krajiny.

Návštěvnické centrum Záchranné stanice v Bartošovicích je o letních prázdninách otevřeno denně od 9 do 17 hodin. Duben, květen, červen, září a říjen pak o víkendech a svátcích rovněž od 9 do 17 hodin. Organizované skupiny si však mohou objednat návštěvu i mimo tyto termíny. Kontakt najdete na webových stránkách.

Spustit audio