V Bechyni mají tři působivé vyhlídky. Pojmenované jsou po obrozencích

7. prosinec 2015
Česko – země neznámá

Českému géniovi Járovi Cimrmanovi se, alespoň podle filmu Jára Cimrman ležící, spící, poštěstilo během procházky Prahou potkat všechny významné obrozenecké intelektuály. Něco vzdáleně podobného můžete zažít i dnes. Jen se kvůli tomu budete muset vydat do jihočeské Bechyně.

Bechyně je historické městečko na skalním ostrohu nad soutokem řeky Lužnice s říčkou Smutnou. Jak ukázaly archeologické průzkumy, jde o místo osídlené už od pravěku. Během dějin se skála nad řekami doslova zaplnila památkami. Některé, jako třeba románský kostelík, vzali zasvé, většina z nich ale dodnes stojí, díky čemuž vytváří jedinečnou scenérii.

A pokud už jsme zmínili Cimrmana, který ve filmu v Praze potkal mimo jiné vynálezce Františka Křižíka, tak nesmíme zapomenout na bechyňskou secesní Křižíkovu vilu. Dodnes patří vynálezcově vnučce a je nepřehlédnutelnou dominantou části města zvané Křižíkova vilová čtvrť.

Obdivovat jedinečnou krásu městečka můžete nejlépe z protilehlé strany údolí Lužnice. Už několik let tam vede zeleně značená turistická trasa. Měří pouhý jeden kilometr, ale jsou na ní rozmístěny tři vyhlídkové plošiny pojmenované po třech obrozencích, kteří zároveň patřili mezi první předsedy Klubu českých turistů.

Bechyňské vyhlídky se nachází na levém břehu Lužnice, naproti městu

Nejdále od centra se nachází vyhlídka, která nese jméno cestovatele, mecenáše a politika Vojtěcha Náprstka. Naskýtá se z ní pěkný pohled na Křižíkovu vilovou čtvrť a údolí řeky Lužnice. Z vyhlídky je krásně vidět i unikátní silničně-železniční bechyňský most Duha.

Blíže k centru najdete vyhlídku pojmenovanou po architektovi Vratislavu Pasovském. Nabízí výhled na střed Bechyně s klášterem, klášterní zahradou a parkány. Nejníž položená a nejblíž k historickému jádru leží vyhlídková plošina Jiřího Gutha-Jarkovského. Nachází se v části Bechyně zvané Zářečí. Z té je vidět na bechyňský zámek a proslulé bechyňské schody. Od vyhlídky k zámku pokračuje zelená turistická značka.

Navzdory krátké vzdálenosti je cesta mezi vyhlídkami relativně náročná. Rozhodně není sjízdná ani s kočárkem, ani na kole a za vlhkého počasí může být chvílemi cesta docela kluzká.

autor: Filip Černý
Spustit audio