V Benešově nad Ploučnicí opravili stodesetiletou stařenku. Je z ní krásný výhled

22. duben 2016
Česko – země neznámá

Mezi stovkami rozhleden na našem území ji můžete snadno minout. To by ale u Ploučnické vyhlídky u Benešova nad Ploučnicí byla škoda. Víc než stodesetiletá stařenka se nedávno dočkala rekonstrukce, a tak znovu nabízí krásný výhled na historické centrum města a nejbližší okolí.

Narozeniny slaví Ploučnická vyhlídka 8. června. Toho dne roku 1902 byl altánek na Sokolském vrchu slavnostně předán do užívání. O výstavbu se zasloužil zdejší Okrašlovací spolek. Cílem bylo podpořit místní cestovní ruch.

Vzorem se staly podobné vyhlídky v labském kaňonu, zejména na saské straně hranic. Patrový altán umožňuje výhled ve dvou úrovních – z průhledu stavby a z ochozu na střeše, kam vedou dřevěné schody.

Na vyhlídce nad Benešovem se vrchovatou měrou podepsal zub času i vandalové. K první opravě došlo už v roce 1994, kvůli dalšímu poškození pak znovu v roce 2012, tedy v roce 110. výročí existence altánu.

Pohled na historické centrum

Ploučnická vyhlídka stojí ve výšce 220 metrů nad mořem, její vlastní výška je 10 metrů. Pro zájemce je přístupná zdarma po celý rok. Z města se jedná o zhruba půlkilometrový výšlap, který zvládnou i menší děti.

Starosta Benešova nad Ploučnicí Filip Ušák má ale ještě jednu vizi. Pokud se podaří zrevitalizovat lesík na protějším Táborském vrchu, mohla by tam vyrůst další moderní rozhledna, která by sloužila i pro telekomunikace. Návštěvníkovi by se tak otevřel zrcadlový pohled na město s historickým centrem, dvěma zámeckými budovami a tokem řeky Ploučnice.

Spustit audio