V Bošovicích mají speciální zoologickou zahradu. Žijí v ní jenom papoušci

26. září 2017
Česko – země neznámá

Přímo v centru jihomoravských Bošovic se nachází specializovaná Papouščí zoologická zahrada, první svého druhu u nás. Ve voliérách žijí stovky pestrobarevných ptáků z různých koutů světa.

„V současné době máme přes dvě stě kusů papoušků padesáti druhů. Jsou to papoušci z Austrálie, z Jižní Ameriky a částečně i z Afriky,“ upřesňuje ředitelka zahrady Hana Škrháková Pádková. Právě podle kontinentů, ze kterých pocházejí, jsou papoušci umístění do jednotlivých pavilonů. V některých je tak více křiku, jinde panuje obvykle skoro ticho.

Atmosféra zahrady je nesmírně příjemná. O dobrou náladu návštěvníků se starají nejenom pestrobarevní chovanci zahrady, ale také spousta zeleně a vodní fontána. Vybavení zahrady má ale i svoje praktické důvody. „Ptáci by se měli cítit jako ve své domovině. A samozřejmě vedle voliér mají také zázemí, ve kterém tráví čas během zimy. Proto je také zahrada od prosince do února zavřená,“ dodává ředitelka.

Papouščí zoologická zahrada ale nenabízí jen možnost prohlédnout si pestrobarevné ptáky. „Jednou z našich hlavních činností je osvěta - ekologická výchova a ochranářství. Po prohlídce pavilonu s papoušky můžete navštívit Centrum ekologické výchovy, kde je spousta informací, které s touto problematikou souvisí, a dále se podrobněji můžete seznámit s chovem papoušků v zajetí, ale i s životem v jejich domovině, s jejich ochranou a podobně,“ dodává Hana Škrháková Pádková.

autor: hon
Spustit audio