V Brně se z bývalého protiatomového krytu musíte dostat sami. U vchodu dostanete mapu

19. červenec 2017
Česko – země neznámá

Kryt pod brněnským kopcem Špilberkem vznikl během druhé světové války, kdy chránil místní před nálety. Po válce sloužil krátce jako velkoobchod s vínem, po únoru 1948 v něm vznikl velitelský kryt pro klíčové představitele města a kraje. Po roce 1989 zůstal nevyužívaný, až loni se ho ujala skupina milovníků historie z Amerického fondu. A zpřístupnila ho veřejnosti.

„Jsme zajímaví tím, že jsme jedno z mála muzeí studené války v Evropské unii. I u nás v republice je samozřejmě celá řada dalších bunkrů, do kterých se lze dostat. K nám je ale možné přijít celoročně. A naše expozice je navíc zážitková a audiovizuální. Procházíte jí s mapkou v ruce bez průvodce a hledáte cestu ven z krytu. Cestou vidíte různé projekce a skenujete QR kódy mobilem. Není tady průvodce, který by návštěvníkům naléval do hlavy informace,“ vysvětluje Pavel Paleček, ředitel Amerického fondu.

Na cestu útrobami někdejšího krytu dostávají návštěvníci velký těžký vojenský kabát. Zvláště v létě to má praktické důvody. „Nacházíme se ve skále, kde je celoročně 14 stupňů. Pokud je venku horko a lidé přicházejí v letním oblečení, bylo by jim tady brzy zima,“ říká Paleček.

Půjčené oblečení ale nepochází z původního vybavení krytu, z toho se totiž bohužel nedochovalo téměř nic, s výjimkou technologického zázemí. Postele, stoly, psací stroje anebo právě oblečení museli lidé z Amerického fondu dokoupit, část ovšem dostali také od příznivců této unikátní expozice.

V zařízení krytu jsou někdy i docela nečekané exponáty

Zájemci o historii přitom nemusí v krytu strávit jen čas v obvyklou denní otevírací dobu, mohou tady dokonce přespat. A na své si přijdou navíc milovníci gastronomické historie. Jídlo typické pro minulou dobu servírují na originálním dobovém nádobí.

„S šéfkuchařem Marcelem Ihnačákem tady máme retrobar. Je možné si v něm dát třeba ruské vejce nebo kakao. A kdo u nás zůstane přes noc, dostane k snídani chleba s máslem,“ popisuje Paleček.

autor: hon
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.