V brněnském Technickém muzeu mají černou díru. Ukazují i přenos rozhlasových vln

15. únor 2017
Česko – země neznámá

Také vás nebaví expozice, kde je na každém rohu velkými písmeny napsané upozornění „nesahejte na exponáty“? Nejspíš byste měli vyzkoušet něco nového. Až se ocitnete v Brně, zastavte se v tamním Technickém muzeu. V jeho herně se totiž na exponáty sahat nejenom smí, ale dokonce musí.

V herně je vše vymyšlené a zkonstruované tak, aby se malí i velcí návštěvníci co nejvíc zapojili a na vlastní kůži si zkusili, jak fungují různorodé fyzikální zákonitosti.

„Návštěvníci si mohou například na kolotoči vyzkoušet zákonitosti odstředivé síly. Máme tu i vysílač a přijímač rozhlasových vln, díky kterému pro změnu všichni pochopí, že záleží i na směru a vzdálenosti antény. A za pozornost určitě stojí i model černé díry,“ popisuje jeden z průvodců Ivo Hamerka a se smíchem upozorňuje na fakt, že v muzeu mají černou díru v modrém barevném provedení. Skvěle ale demonstruje chování tělesa v zakřiveném časoprostoru.

Technická herna funguje v muzeu už od roku 2003, Brňané se nechali inspirovat v maďarském Národním technickém muzeu. „Naše expozice je vlastně takovým prapředkem všech současných českých a moravských science center a vědeckých parků, kdysi to bylo první takové místo svého druhu v České republice,“ dodává vedoucí oddělení komunikace a marketingu Technického muzea v Brně Radek Žák.

Brněnská Technická herna ale není určena jen dětem, byť sem často míří školní exkurze. Se svými potomky sem chodí i rodiče anebo prarodiče a exponáty určené k hraní nakonec zpravidla zaujmou všechny návštěvníky bez ohledu na věk. „Skvělé je, že si všichni mohou osahat nějaký fyzikální jev, který byl pro ně doposud jen abstraktní. Navíc tu spojujeme vzdělávací proces se zábavou,“ zdůrazňuje Radek Žák.

Technická herna v Brně zdaleka nezaujme jen dětské návštěvníky

Podle jeho slov se Technická herna v Brně dočká už brzy dalších vylepšení. „Začínáme přidávat nové exponáty. V budoucnu tu bude například i vůbec největší plazmová koule v České republice,“ prozradil Žák.

autor: hon
Spustit audio