V bývalém hostinci v Bříšťanech sídlí ráj motorek. Stojí v něm i Vitvarova Jawa

30. leden 2018
Česko – země neznámá

Motoveterán Muzeum u Horáků v Bříšťanech se poprvé otevřelo v roce 1997. Původně ve chlévě a ve stodole. Majitel a sběratel motocyklů Miroslav Horák později svou sbírku přestěhoval do bývalého bříšťanského hostince. Místo divadelních a filmových představení jsou tam od roku 2003 k vidění motocykly nejproslulejších značek.

Miroslav Horák v muzeu navíc představuje motory, staré plechovky od motorových olejů, přilby, jezdecké trofeje a další předměty, které s motocyklovým sportem souvisí. Je to zkrátka místo, kde pookřeje srdce fanoušků motocyklových veteránů i současných strojů.

„Základ soukromé sbírky od začátku tvořila Jawa 350 OHV po mém dědovi Františku Horákovi, na které jezdil i můj otec Miroslav a teď ji mám já,“ říká nadšenec a motorkářský fanda Miroslav Horák a je právem pyšný na stroj, který pochází přímo od motocyklové legendy, motocyklového a automobilového závodníka Antonína Vitvara.

Další unikát v muzeu představuje Jawa 500 OHC typ 02. Sběratel si také cenní Benelli 500 Quatro z Milána, ke kterému ale chybí přesná dokumentace, a tak rok výroby pouze odhaduje na 1975 nebo 1976. Návštěvníky, kteří motorkám rozumějí, jistě zaujme i italský malosériový kousek Moto Guzzi 400 GTS s čtyřválcovým motorem Benelli. Ve sbírce jsou zastoupené i stroje ČZ, Honda, DKW, Simson, Kreidler, Manet, MZ a Kawasaki.

„Kromě opravdu starých veteránů z třicátých let minulého století jsem se zaměřil na klasické motocykly ze sedmdesátých let. Momentálně mám v muzeu na osmdesát strojů,“ říká majitel, který sbírku v bříšťanském muzeu každoročně doplňuje a obměňuje i zapůjčenými motocykly od kamarádů.

Muzeum představuje i umění našich předků

Miroslav Horák si zakládá na tom, že vystavené motocykly jsou nejen plně funkční, ale také v původním stavu. „Nikdy jsme s těmi, kdo mi pomáhají, a patří sem hlavně táta a moje rodina, nepreferovali renovované stroje. A kolegové ze zahraničí mi dávají za pravdu a říkají, že v muzeu mají být původní stroje,“ vysvětluje sběratel.

Pohled do bývalého tanečního a divadelního sálu v Bříšťanech

Technickou zajímavostí a raritou zároveň je tříkolka, která trochu připomíná podomáckou výrobu. Ve skutečnosti jde o Orthopedii, profesionálně vyrobené tříkolové vozítko pro invalidy. Řídi se pouze ručně a dochovalo se ho jen několik kusů.

Muzejní přehlídku doplnil Miroslav Horák lehčími a menšími kusy, jakými byly dopravní prostředky československé výroby přístupné nejširším vrstvám zájemců: Jawa 50, typ 550 Pionýr (pařez), Stadion nebo.dvoupístový Manet nebo motokolo Babeta. Sběratel upozorňuje na skupinu skútrů, mezi kterými se nachází ikona československých silnic: plechové dvoukolové „prase“ – ČZ 175, které se dnes opět vyrábí v retro stylu, ale na elektrický pohon.

K muzejním exponátům patří jezdecké trofeje, poháry a věnce. „Většinu z nich mám po svém kamarádovi, skalním motoristovi Vlastovi Majerovi z Jaroměře, poměrně známém závodníkovi, který jezdil vrchy, sprinty a byl proslulý i tím, že už za socialismu dokázal sehnat komponenty a postavit spoustu motorek, na kterých doteď kluci jezdí. Díky němu jsem se dostal k závodění a pak ke sběratelství,“ vzpomíná pan Miroslav na kamaráda, který už je v motorkářském nebi.

Snažení fanouška, který každoročně připravuje v Bříšťanech setkání veteránů, s pochopením podporuje jak vedení obce, tak i bříšťanští obyvatelé. Vstupné do Motoveterán Muzea je dobrovolné, otevírací doba nepravidelná, ale o víkendech bývá otevřeno celý den, ve všední dny většinou od 16 hodin, ale je dobré si prohlídku předem telefonicky domluvit.

Bývalý bříšťanský hostinec ukrývá na 80 motocyklů

Muzeum leží asi dva kilometry od státní silnice na Jičín a na Hradec Králové. Budovu bývalého hostince nepřehlédnete, fasáda má starorůžovou barvu. V bezprostředním okolí můžete navštívit milovický kemp s koupalištěm, odkud se příjemnou procházkou dostanete do Bříšťan.

autor: VaW
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.