V Čechově stodole v Bukové potkáte Praotce Čecha a zkusíte si práci Přemysla Oráče

16. srpen 2017
Česko – země neznámá

Staré pověsti české znají nejspíš všichni. Ale ve staré Čechově stodole v obci Buková u Příbramě je můžete doslova prožít v zážitkové expozici. Výstava je určená především pro rodiny s dětmi a je ideálním cílem prázdninového výletu. Školy si tu mohou vyzkoušet, co v praxi znamená „škola hrou“.

Součástí expozice jsou tematicky zaměřené tvůrčí dílny a oblíbená je i přípravná místnost s desítkami různých kostýmů. Každý se může na setkání s Praotcem Čechem vystrojit dle libosti - buďto stylově do režné košile, nebo jako princezna či rytíř.

Starých českých pověstí je hodně a každá z nich má v typické staré stodole své místo. Pověsti jsou ztvárněny na velkých plátnech a figurínách s mnoha popiskami. Zábavnou formou vás děním provede Radek Bálek převlečený za Praotce Čecha.

A nechybí ani zajímavé exponáty – například historický ruční pluh u postavy Přemysla Oráče, boty a taška z lipového lýčí, které byly kdysi součástí oděvu, bylinková lékárna Krokovy dcery Kazi nebo figurína Šemíka a Bivojova kance.

Zážitková část výstavy se líbí hlavně dětem. Jednou z oblíbených činností je práce legendárních kovkopů, kterým kněžna Libuše radila, kde vykopat drahocenné kovy. V malé jeskyni je třeba najít poklad mezi mnoha kamínky. Zajímavou zkušenost získáte prací na těžkém žentouru, který v minulosti mlel obilí. Zapomeňte ovšem na bílou hladkou mouku dnešní doby. Na jednu malou chlebovou placku se navíc opravdu hodně nadřete.

Spustit audio