V Chebu se nad Ohří klene lávka s vlastní vyhlídkou. Připomíná věž místního hradu

27. říjen 2017
Česko – země neznámá

V Chebu, historickém městě na západě Čech, najdeme kromě druhého nejstaršího hradu u nás také jednu poměrně mladou vyhlídku. Nachází se sice v údolí, přesto je z ní krásný výhled na řeku Ohři i zmiňovaný nedaleký hrad. Právě na jeho černou věž ostatně vyhlídka odkazuje svou konstrukcí.

Když se na podzim vydaří počasí, je procházka k řece vždycky krásným zážitkem. Okolní vybarvené stromy lemují klidnou vodní hladinu. Je to velké lákadlo pro všechny romantiky. A když se k takovému výletu přidá špetka historie a architektonická zajímavost, výlet je ještě zábavnější.

Přesně takový tip na výlet představuje údolí řeky Ohře v Chebu, pár set metrů pod hrází vodní nádrže Skalka. Tam v roce 2006 postavili ocelovou lávku, které vévodí zajímavá rozhledna. Postavil ji architekt David Vávra. A přestože stojí v údolí, je toho z ní vidět opravdu hodně.

Schody z ocele a dřeva vás vyvedou jen několik metrů nad vodní hladinu Ohře, odkud máte krásný výhled na koryto řeky obklopené bujnou, ale upravovanou zelení. Druhým směrem od řeky spatříte chebský atletický stadion, ale hlavně monumentální skálu a na ní druhý nejstarší hrad u nás. Chebský hrad.

A právě odtud z vyhlídky můžete posoudit, nakolik se architektovi Vávrovi jeho dílo povedlo. Vyhlídka na lávce má totiž připomínat černou věž Chebského hradu. A skutečně ji připomíná. Nechybí ani okénka připomínající střílny. Rozhledna je většinou volně přístupná, jen v případě nepříznivého počasí může být její spodní brána uzamčená.

K ucelenému zážitku doporučujeme navštívit i zmiňovanou černou věž Chebského hradu nadohled od vyhlídky. Na její, dnes už jen vyhlídkovou a ne obranou plošinu vede samozřejmě mnohem víc schodů než na vyhlídku nad řekou.

Pohled z černé věže na Cheb

Černá věž není postavena z ocele a dřeva, ale z kamene a cihel. A odtud také pramení název. Černé kameny v obvodovém zdivu jsou sopečného původu. Výstup nahoru stojí za to. Za odměnu dostanete výhled na nádvoří hradu i na velkou část historické části Chebu. A kousek pod vámi se hrdě tyčí vyhlídka nad řekou.

autor: Pavel Halla
Spustit audio