V Chlístovicích u Kutné Hory stojí zmenšená šibenice Jana Roháče z Dubé

11. květen 2018
Česko – země neznámá

Mezi významná období české historie patří husitské války. Všichni si v té souvislosti vybaví slavného vojevůdce Jana Žižku z Trocnova, město Tábor nebo bitvu u Lipan. Mezi oblasti, kde na husity místní lidé vzpomínají dodnes, patří i Kutnohorsko ve středních Čechách. Husity tu proslavil blízký Žižkův přítel a poslední radikální husita Jan Roháč z Dubé.

Spolu s celou svojí družinou byl popraven císařem Zikmundem v roce 1437 v Praze na Staromětském náměstí. A v Chlístovicích na Kutnohorsku si můžete prohlédnout zmenšenou kopii jeho šibenice.

Rytíř Jan Roháč z Dubé (1380 – 9. 9. 1437) byl od začátku husitských válek stoupencem radikálního husitského směru Táborů. Roku 1420 bojoval po Žižkově boku proti křižákům na Vítkově a o čtyři roky později se účastnil bitvy u Malešova, kde se utkali Táboři s Pražany. V roce 1427 se stal čáslavským hejtmanem. Po prohrané bitvě u Lipan (1434) se nesmířil s mírovým jednáním umírněných husitů a přesunul se skupinou věrných na svůj hrad Sion u Kutné Hory. Odtud pokračoval v odporu vůči císaři Zikmundovi, který Roháče na pražském sněmu označil za zemského škůdce.

Hrad Sion se dnes nachází v těsné blízkosti obce Chlístovice. Ačkoliv je zříceninou, dochované torzo zdí svědčí o mohutném sídle s výrazným bezpečnostním systémem. Císař Zikmund proto na Sion proti Janu Roháčovi vyslal uherské a české vojsko. Dobývání hradu nebylo vůbec lehké, protože ho obklopovaly mohutné hradby, valy i příkré stráně ze tří stran. Po čtyřech měsících obléhání byl ale hrad díky léčce a rychlé akci dobyt a Jan Roháč z Dubé zajat s celou skupinou.

V roce 2007 si obec Chlístovice připomínala výročí 570 let od dobytí hradu Sion. Místní kronikář Bohuslav Ryšánek v této souvislosti získal mnoho poznatků i informací o průběhu popravy Jana Roháče z Dubé a podle dobových nákresů připravil ve spolupráci s obyvateli obce zmenšeninu Roháčovy šibenice.

Podle svědectví byla na popravu posledního radikálního husity narychlo vybudovaná třípatrová šibenice. Jan Roháč byl popraven v nejvyšším patře a na nižších úrovních bylo spolu s ním oběšeno 52 spolubojovníků zajatých na Sionu. Zmenšená chlístovická šibenice má pouze jedno patro, je vyrobená ze smrkového dřeva, nicméně působí zcela věrohodně a připomíná smutné důsledky dobytí hradu Sion.

Spustit audio