V Cholticích se víno pěstovalo od 16. století. Připomíná to i úchvatná výzdoba tamní kaple

4. duben 2018
Česko – země neznámá

V Cholticích na Pardubicku má pěstování vinné révy historické kořeny. Víno tam přivezli v době baroka italští stavitelé. A tato tradice se udržela dodnes. V obci se pravidelně konají slavnosti burčáku i vína vypěstovaného na Pardubicku a také v nedaleké Čáslavi.

A my se vydáme po stopách historie pěstování vína v Cholticích. A nejprve se spolu s kastelánem choltického zámku Lukášem Rychteckým zastavíme v místní kapli. „Jsme v úchvatně zdobené kapli svatého Romedia na zámku v Cholticích. A po stěnách vyzdobených vinnou révou tu šplhají andílci. A nejspíš dokazují, že víno se tu pěstovalo už v období baroka,“ říká kastelán.

Kapli svatého Romedia zdobili italští mistři, kteří kromě svého stavitelského umu přivezli do Choltic i vinnou odrůdu Dalavarius. Takže je docela možné, že andělé v kapli šplhají právě po této italské odrůdě.

Na zámku ani v jeho okolí už dnes žádné vinice nenajdeme, ale několik hlav původní odrůdy Dalavarius opatruje na své zahradě choltický malovinař Miroslav Horák. „Když jsem byl malej, tak na jižní straně kaple byl starý altánek, ještě po těch hraběcích rodinách, a po něm se pnulo tohle víno a krásně tam rodilo,“ říká vinař.

Kaple svatého Romedia v celé své výšce

Historie pěstování vinné révy v Cholticích je ovšem ještě daleko starší než kaple svatého Romedia. V choltické kronice je uvedeno datum 1558. „Vinice tady určitě byla už v 16. století. Dokladem je, že syn Jiříka z Gerštorfu Bernard si ponechal díl choltický, ve kterém se hovoří o tom, že tam je i vinice, která je na Mejšlenské hoře i s cestou svobodnou k ní,“ říká kastelán Lukáš Rychtecký.

Kdo si chce v Cholticích vyjít na Mejšlenskou horu, nemusí se bát toho, že by se zadýchal. Spíš než o horu se jedná o malou vlnku v krajině, na jejímž vrchu stojí kříž. „Právě se nacházíme před někdejší Mejšlenskou horou, nebo také Pod vinicí, dnes už jen U křížku. Díváme se na jižní stranu, právě tam, kde bývala vinice, která sahala v podstatě až sem k nám,“ popisuje kastelán. Od křížku je hezký pohled na celé město Choltice, jehož dominantou je zámek a kaple svatého Romedia.

autor: jsl
Spustit audio