V Chroustovickém zámku sídlí odborné učiliště. Přesto je přístupný veřejnosti

11. květen 2017
Česko – země neznámá

Zámek v Chroustovicích v Pardubickém kraji byl původně zemanskou vodní tvrzí. Jeho posledními soukromými majiteli byli Taxisové. Přišli o něj při pozemkové reformě v roce 1919. V zámku se pak střídaly různé ústavy, pobočka léčebny v Košumberku či polepšovna. Od roku 1948 v něm sídlí odborné učiliště.

Chroustovický zámek byl pro veřejnost dlouho nepřístupný. Při poslední opravě se ale jeho provozovatelé zavázali otevřít brány znovu pro všechny zájemce. Návštěvníci mohou nově obdivovat nejen zrekonstruované interiéry několika zámeckých pokojů, ale také se projít přilehlým francouzským parkem.

Na místě současného barokního zámku stála dříve vodní zemanská tvrz, která lehla popelem při husitském tažení. Na jejích základech vyrostl v 16. století renesanční zámek. Stavba pak prošla mnoha přestavbami. František Karel Libštejnský z Kolovrat nechal v roce 1663 zámek přestavět do barokní podoby. Poté rod Kinských do podoby rokokové. Po požáru v 19. století dostal zámek opět barokní kabát.

Chroustovický zámek býval polepšovnou i útulkem

Chroustovice leží na rozhraní Železných a Orlických hor u řeky Novohradky. Úrodná půda dobře živila už obyvatelstvo takzvaných popelnicových polí. V nedaleké Bažantnici se při melioračních pracích našly pozůstatky žárového pohřebiště.

Zrcadlový sál v Chroustovickém zámku

Později tudy vedla obchodní Trstěnická stezka, která spojovala Čechy s Moravou, a proto tu pravděpodobně stála i zmíněná tvrz, jejíž posádka chránila putující obchodníky před nájezdy lapků. Pod ní vyrostla osada s dřevěným kostelem.

Po roce 1919 se do prostor zámku přestěhovala pobočka tuberkulózní léčebny z Košumberku a po záboru Sudet sem byl přemístěn dívčí výchovný ústav z Kostomlat. Sídlil zde po celou válku až do roku 1947, kdy zdejší chovanky vylezly do podkroví, kde byl veškerý zámecký archiv i dokumenty navezené ze Sudet, a podpálily ho.

Zámek přišel o střechu a vnitřní výzdobu a shořel samozřejmě kompletně celý archiv. Výchovný ústav se poté přestěhoval zpátky do Kostomlat. A po opravách vznikl v zámku útulek pro chudou zemědělskou mládež. V různých podobách slouží zámecké prostory k odbornému vzdělávání dosud. V současné době nabízí 17 učebních oborů.

autor: KSA
Spustit audio