V Dolní Moravici roste největší památný strom v Jeseníkách. Říká se mu Hadí královna

21. září 2017
Česko – země neznámá

Když začala klíčit a vyrůstat ze země, lidé ještě věřili, že středem vesmíru je Země, Leonardo da Vinci maloval slavnou Monu Lisu a Evropou táhla osmanská vojska. Stáří lípy velkolisté v Dolní Moravici na Bruntálsku se odhaduje na 500 let. A co do obvodu kmene nemá v Jeseníkách konkurenci. V roce 1997 byla prohlášena za památný strom.

Lípa vyrostla za zmíněné půl tisíciletí do výšky 24 metrů a obvod jejího kmene měří 9 metrů.
Dnes se k lípě chodí otvírat a zavírat studánka, jejíž pramen vyvěrá ze země nedaleko. „Máme tady studánkovou vílu, která vždycky všechny přivítá a pozdraví se s nimi a na jaře otevře studánky a na podzim zase studánky zavře. A lípu přitom děti objímají a je zajímavé, kolik dětí musí být, než ji obejmou,“ říká průvodkyně Dolní Moravicí Jitka Vaculová.

Památné lípě místní říkají Hadí královna. Pověst vypráví, že kdysi k ní přišel chalupník, aby si nabral pár kamenů na opravu svého dvora. Když jeden z nich odvalil, objevil se pod ním bílý had se zlatou korunkou. Chalupník mu ji vzal a odnesl si ji domů. V noci ale nemohl usnout, neustále slyšel syčení: „Vrátíššššš … vrátíššššš.“ Ráno zjistil, že mu uhynula všechna drůbež i jediná kravka, kterou měl. Popadl tedy korunku a utíkal s ní k lípě. Cestou se ale rozpoutala bouře, a když se nebohý chalupník vrátil domů, zjistil, že blesk mu zapálil chalupu, ta shořela a on přišel o všechno.

Bílého hada od té doby sice nikdo neviděl, zato jméno majestátní lípě už zůstalo. I když těžko říci, zda označení Hadí královna nepochází spíše od toho, že kmen stromu je podivně zakroucený. Jako by se po něm vinuli hadi.

Poblíž Hadí královny je zbudována studánka

Dolní Moravice je navíc rekordmankou v celkovém počtu památných stromů. Mají jich rovnou 13. Většina z nich jsou lípy, ale najdete mezi nimi kaštan, jasan či dub. Pokud se vydáte do místní části Nová Ves a navštívíte vyhlídkovou věž, dostanete plánek, podle kterého se můžete projít kolem všech moravických velikánů.

Spustit audio