V Dolních Břežanech parkuje UFO. Moderní sportovní hala má tvar létajícího talíře

20. březen 2018
Česko – země neznámá

Kdo zavítá do Dolních Břežan na Praze-západ, je poněkud překvapen. Na okraji obce totiž stojí nablýskané UFO. Alespoň tak vypadá moderní sportovní hala. Sice navazuje na místní školu, ale vedle školního tělocviku ji běžně využívá i široká veřejnost. Hala je jedinečná svým tvarem takzvaného rotačního elipsoidu. A má i zajímavě řešený interiér.

Z výběrového řízení vyšel nejlépe návrh architektonické kanceláře SPORADICAL. Tvarem rotačního elipsoidu nabízel unikátní stavbu, která upoutá nejen svým vzezřením, ale nabízí také velmi praktické multifunkční využití. Hala navíc zvenku vypadá menší, než je ve skutečnosti. Zapadá proto do okolí, kdy navazuje na funkcionalistickou školu na kraji Dolních Břežan, kde se teprve do budoucna počítá s další bytovou výstavbou.

Veřejnost halu využívá odpoledne, večer a o víkendu. Zahrát je si můžete všechny míčové hry, ale také badminton nebo ping-pong, prostor je tu pro gymnastiku nebo běžné cvičení. Halu lze například při florbalu využít v celé šíři, ale zároveň se dá pouhým zatažením dvou speciálních závěsů rozdělit na tři samostatná volejbalová hřiště. Takže v ní mohou klidně probíhat tři hodiny tělocviku zároveň. Anebo současně provozovat více sportů.

U stropu jsou připevněny basketbalové koše, které se dají stáhnout dolů do požadované výše. Na podlaze najdete barevné čáry vyznačené tak, aby ohraničily prostor podle požadavků. Samozřejmostí jsou kruhy na cvičení gymnastiky, ribstole, mantinely, tedy všechno, co je pro ten který sport potřeba.

A nechybí ani tribuna pro diváky nebo bufet k občerstvení. Spolu se stavbou haly se rekonstrukce dočkalo i její těsné okolí. Z haly se dají otevřít široké skleněné dveře a za hezkého počasí rovnou vyběhnout na nové velké multifunkční hřiště.

Centrální hala

Hala navíc funguje na velmi šetrném ekologickém provozu. Sympatický je i dostatek denního světla. Na stropě je totiž sada světlovodů, které umožňují jen minimálně svítit umělým osvětlením a naopak maximálně využívat přirozené světlo. Nikoho jistě nepřekvapí, že nad tribunou visí obrovská obrazovka, kde se při turnajích ukazují průběžné výsledky nebo se mohou promítat záběry ze zápasů.

Spustit audio