V Dolních Břežanech zjistíte přesný čas i v noci. Ukáže vám ho laserový paprsek

28. květen 2018
Česko – země neznámá

Středočeské Dolní Břežany v posledních letech proslavilo unikátní a mezinárodně uznávané laserové centrum, které tuto malou obec velmi zásadně změnilo. Sympatické je, že laser tu zajímavě využili i ve veřejném prostoru. Přímo před laserovým centrem stojí totiž Fontána času. Správný čas tu můžete na dálku vidět i v noci. Ukáže vám ho laserový paprsek.

Fontána času spojuje nejnovější technologii s dávným ukazatelem času – tedy se sluncem jako zdrojem časomíry. Břežanské sluneční hodiny mají čísla na žulových deskách, které jsou přímo vkomponované do okolní dlažby.

Čas při slunečním dni udává stín dlouhé ocelové tyče, která je umístěná na centrálním kuželu fontány. Vychází z kulovité konstrukce symbolizující zeměkouli, na které je přímo uprostřed znázorněn poledník, kde se fontána nachází i s přesným údajem místa - 14° 27' 21" východní délky. Pro případ, že by bylo zataženo, otáčivý ciferník s ukazatelem času najdete za každého počasí přímo v horní části centrálního kuželu pod zeměkoulí.

Umístění fontány přímo před laserovým centrem pak doslova vybízelo k tomu, aby byl laser použit i jako ukazatel času. Správný čas tu můžete sledovat nejen za slunečného dne, ale i v noci. V otáčivém centrálním kuželu kašny je umístěný laser, jehož paprsek směřuje na obrubník kašny. Ten je jako ciferník rozdělen na dvanáct pravidelných dílů s čísly. Podle směřování paprsku pak lehce poznáte, kolik je hodin.

Laserová fontána v Dolních Břežanech

Břežanská fontána má celkem čtyři trysky. Voda tu ale tryská do různé výšky podle toho, kolik je zrovna hodin. Výška proudu vody se totiž mění každou čtvrt hodinu. Čím blíže k celé, tím je proud vyšší. Voda je tu krásně čistá, takže v letním počasí navíc vybízí i k osvěžení. Ostatně kašna s vodou má žulový obrubník s ciferníkem, na kterém je možné chvíli posedět.

Spustit audio