V Dolním Dvoře můžete díky unikátní zvonkohře zažít pět ročních období

9. duben 2016
Česko – země neznámá

Víte, že v Česku existuje místo, kde můžete zažít pět ročních období? Pokud si myslíte, že jde o lokalitu s nějakými klimatickými anomáliemi, mýlíte se. Jedná se o krkonošskou obec Dolní Dvůr, kde oněch pět ročních období zaručuje unikátní zvonkohra umístěná na místním kostele sv. Josefa.

Zvonkohru tvoří celkem jedenáct zvonů. Obci je darovala zdejší rodačka a také její čestná občanka Anna Alena Kyšerová. Pravidelně sem jezdila do roubené chalupy, a když jí byl po roce 1989 navrácen majetek, rozdělila se o něj s obcí. Část peněz věnovala na opravu kostela a část na unikátní zvonkohru. Zvony pocházejí ze světoznámé zvonařské dílny, jejich autorkou je Marie Tomášková-Dytrychová z Brodku u Přerova.

Poprvé se zvonky na kostele sv. Josefa rozezněly v roce 1995 a téhož roku byla zvonkohra slavnostně vysvěcena tehdejším královéhradeckým biskupem Karlem Otčenáškem. Od té doby se dolnodvorským údolím dvakrát denně rozléhají tóny zvonků.

Zvonkohra má v repertoáru připraveny vždy čtyři různé melodie pro jednotlivá roční období a jednu samostatnou sérii pro období Adventu a Vánoc. V Dolním Dvoře tak mají vlastně ročních období pět.

Zvonkohru tvoří celkem jedenáct zvonů

Jedenáct zvonků je různě naladěno a tomu se přizpůsobuje i repertoár. Podle toho, kdy se v Dolním Dvoře zrovna nacházíte, můžete slyšet třeba Ódu na radost, Largo, píseň Čechy krásné, Čechy mé nebo Rožnovské hodiny.

Zvonkohra je dnes už řízena digitálně, a tak její údržba vlastně znamená především pravidelně mazat lanka, která zvonky tahají. Zvonkohru můžete slyšet od pondělí do pátku vždy v 10 a 17 hodin, v sobotu a neděli v 10, 12 a 17 hodin.

Spustit audio