V Dolním Újezdě u Litomyšle mají celou sbírku umění. Malá obec se pyšní 32 sochami

26. říjen 2017
Česko – země neznámá

Dolní Újezd v Pardubickém kraji oslavil letos 850 let od první zmínky. Obec, která leží nedaleko Litomyšle, má bohatou historii i současnost. Byla a stále je místem inspirace řady umělců. Například sochařských děl mají v nevelké obci celkem 32.

Nejstarší sochu představuje pískovcové barokní sousoší Panny Marie s Ježíškem. Nelze ho přehlédnout, protože stojí u hlavní silnice z Litomyšle do Proseče při odbočce na Poličku. A tak se i řidiči projíždějící kolem mohou kochat nádherným kouskem z dílny slavného rodu východočeských sochařů Pacáků.

Socha vznikla na zakázku Růžencového bratrstva a stala se na několik desítek let cílem poutníků a obecních procesí. A to až do doby, kdy roku 1783 císař Josef II. Růžencové bratrstvo zrušil. Tradici poutí obnovili znovu ve 20. letech minulého století. A nepřerušila ho ani válka, konec nastal až po roce 1948, kdy tehdy nastupující režim všechny poutě zakázal.

Pomník selského povstání

O několik desítek metrů dál na historické návsi, která svou podobou může plně konkurovat památkovým rezervacím řady měst, stojí největší a nejmohutnější socha v Dolním Újezdě. Jde o Pomník selského povstání na Litomyšlsku v roce 1680, kterému místní říkají jednoduše Pakosta podle jednoho z popravených vůdců, mlynáře z vedlejšího Horního Újezda Lukáše Pakosty.

Pomník selského povstání plánovali v Dolním Újezdě postavit mnoho let před jeho skutečnou realizací. Povedlo se to ale až doslova v předvečer první světové války, 14. července 1914, kdy sochařské dílo slavnostně odhalili. Aktu se prý zúčastnilo na 15 tisíc lidí.
Pomník pochází z dílny slavných pražských sochařů. Vznikl podle návrhu Jana Štursy a vytesal ho Otakar Velinský. Selský vzdor znázorňuje svalnatá mužská postava na monumentálním kubistickém podstavci. Socha se rozzlobeně otáčí k Litomyšli a na podstavci u jejích nohou leží v rozích hlavy čtyř popravených vůdců povstání.

Dolní Újezd ozdobili i současníci

V Dolním Újezdě ale můžete narazit také na aktuální tvorbu. Obec je téměř galerií děl akademického sochaře Stanislava Malého, který v dolnoújezdském kostele začal tvořit už v 70. letech. Tak trochu na zapřenou a potajmu, s podporou tehdejšího faráře Josefa Čiháka, protože sakrálním sochám totalitní režim rozhodně nepřál.

32 soch a malých sakrálních objektů mají v Dolním Újezdě

Farář Čihák byl velkým podporovatelem umění. Například část peněz, které získal jako odškodné za perzekuce za minulého režimu, daroval na vybudování meditačního a relaxačního místa u kostela, na místě starého hřbitova. Vznikl tak nádherný parčík s Křížovou cestou. Čtrnáct kamenných křížů navrhla akademická malířka z nedalekého Osíka Ludmila Jandová.

Svou stopu v Dolním Újezdě zanechal ještě slavnější umělec Olbram Zoubek, jehož sochy nezaměnitelného rukopisu si všimne každý, kdo vstoupí na místní hřbitov. Jde o působivou náhrobní plastiku dívky se zlatými vlasy ve zlacené říze v mírně nadživotní velikosti. Pravděpodobně symbolizuje duši, která právě opouští tělo.

autor: RUS
Spustit audio