V Harrachově mají celorepublikový unikát - skleněný zvon v kapličce sv. Alžběty

5. duben 2016
Česko – země neznámá

Do Harrachova v Libereckém kraji nemusíte jezdit jen za sportem a skleněnou krásou, která se tam dodnes ručně vyrábí v nejstarší fungující sklárně světa. Můžete se tam vydat i za unikáty. Jeden z nich ukrývá kaple sv. Alžběty stojící u hlavní silnice při vjezdu do města. Jde o skleněný zvon s dřevěným srdcem potaženým kůží.

Takový kapličkový poklad nenajdete nikde jinde v celé České republice. „Kaple sv. Alžběty v současné podobě stojí u silnice už přes sto let, vysvěcena byla v roce 1902,“ říká Lenka Stehlíková. Na kapli ale není zajímavý pouze skleněný zvon, za povšimnutí stojí i erb rodu Harrachů. „V erbu Harrachů jsou tři pštrosí pera, která jsou zapíchnuta do zlaté koule,“ popisuje podobu erbu nad vchodem do kaple Lenka Stehlíková.

S kaplí sv. Alžběty je spjatá i poblíž stojící sklárna. „Kapličku nechala postavit vdova po zakladateli sklářské hutě Alžběta Müllerová, základy byly položeny už kolem roku 1730,“ říká Petr Novosad z harrachovské sklárny. „Původní kaple se nedochovala, byla dřevěná. Tu současnou kamennou vybudoval Jan Nepomuk hrabě Harrach kolem roku 1901,“ dodává Petr Novosad.

Na unikátní skleněný zvon měřící 45 centimetrů a vážící přibližně pět kilogramů se v minulosti zvonilo při výjimečných událostech, a sice při narozeních potomků harrachovských sklářů nebo při úmrtích bývalých zaměstnanců sklárny.

Skleněný zvon měří 45 centimetrů a váží přibližně pět kilogramů

Dnes má privilegium rozeznít skleněný zvon František Novosad. Kaple sv. Alžběty není velká, ale o to cennější je její obsah. „Uvnitř je dochovaný krásný oltář z benátských zrcadel, který jsme opravili v roce 1993,“ říká Petr Novosad. A jak tenoulinkým hláskem se ozývá skleněný zvon? Poslechněte si v reportáži.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio