V Holešově mají nevšední vánoční výstavu. Ukazuje ozdoby z 80 zemí světa

12. prosinec 2017
Česko – země neznámá

Na zámku v Holešově na Kroměřížsku je k vidění světová vánoční výstava. Představuje kuriózní vánoční ozdoby z 80 zemí světa, například koule s portréty všech amerických prezidentů, anebo ozdoby ve tvaru baletky, kačera Donalda nebo Myšky Minnie. Jiné zase připomínají známé příběhy kouzelníka Harryho Pottera.

V Holešově najdete i tradičnější kousky, například víc než 70 betlémů z celého Česka. Betlémy skříňové, k zavěšení, rozložené na jednotlivé figurky nebo zcela netradiční. Vyrobené jsou ze dřeva, papíru, keramiky, skla, kukuřičného šustí, slámy, ale třeba i vlny.

Vánoční výstava se na zámku koná již potřetí, exemplářů přitom rok od roku přibývá. Konkrétně vánoční ozdoby jsou letos v expozici novinkou.

„Opět jsme spolupracovali s nejvyhlášenějšími institucemi, jako je třebechovické a jindřichohradecké muzeum betlémů, ale také se soukromými sběrateli a řezbáři. Některé betlémy vznikly speciálně pro tuto výstavu a někteří řezbáři nám je dokonce věnovali," říká ředitel holešovského zámku Pavel Chmelík.

Ze soukromých sbírek bylo do Holešova zapůjčeno například 20 betlémů od Jany Dočkalové Kobzáňové, dcery valašského malíře Jana Kobzáně. Čtrnáct z nich je předmětem její sběratelské činnosti a šest vytvořila sama malováním na sklo.

Další tři vystavené betlémy pocházejí od řezbářské rodiny Rejmanů, kde se na jejich tvorbě podílí skutečně celá rodina. Jeden z nich vytvořila dcera Jana Rejmanová, a to v době, kdy jí bylo teprve třináct let.

Raritní skříňové betlémy

Nejstarší vystavený betlém – dřevěný reliéf svaté rodiny od neznámého autora - pochází z let 1770 až 1780. Výstavní raritou jsou také skříňové betlémy zasazené do půlmetrových skleněných kopulí ze soukromé sbírky Miroslava Valenty nebo historické papírové betlémy ze záhlinického muzea.

Na zámku v Holešově na Kroměřížsku je k vidění světová vánoční výstava

Samostatnou kapitolu představují vánoční ozdoby na stromeček. Z českého pohledu až kýčovité motivy nabízejí pohled na velmi netradiční pojetí vánočních zvyků jinde ve světě. Ozdoby ve tvaru automatu na limonádu, baletky, kačera Donalda nebo myšky Minnie střídají jiné s fotografiemi populárních hrdinů ze série o Harry Potterovi nebo s americkými prezidenty. Ozdoby taktéž pocházejí ze soukromé sbírky.

Originální vánoční výstava je na holešovském zámku otevřena vždy od úterý do neděle od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin a to až do 31. prosince.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.