V hořickém Muzeu rádií mají přes 200 exponátů. Vystavují i přístroj z Postřižin

22. únor 2018
Česko – země neznámá

Možná si vzpomínáte na scénu z Postřižin, ve které pivovarský personál poprvé poslouchá na nádvoří rozhlasové vysílání. Jedná se o model Radioglob TA 27. Prohlédnout si ho můžete v Muzeu rádií v Hořicích. Exemplářů ale vystavují mnohem víc.

V Muzeu rádií vystavují zhruba 200 radiopřijímačů z různých období, od sto let starých krystalek až po relativně nedávno vyrobené tranzistorové přijímače. Mají tu například výrobky firem Philips, Telefunken, Telegrafia, Sigma, Iron, Eumig, Rel, Blaupunkt a Tesla.

„Původním majitelem všech exponátů byl místní sběratel Antonín Brodňanský," přibližuje průvodce Jan Winzig začátky muzea, které bylo slavnostně otevřeno 4. června 2001.

Celou sbírku míval zakladatel Antoním Brodňanský svého času i doma, ale vzhledem k tomu, že dnes čítá přes 200 kusů, muselo dojít ke stěhování do jedné z místností bývalé školy. Nyní už muzeum vlastní prostory v místním kulturním domě.

K prvním exponátům se Antonín Brodňanský dostal vlastně náhodou. Nejdříve rádia lidem z okolí opravoval. Pár mu jich tak zůstalo doma, protože už si jejich majitelé koupili nový přístroj.

Průvodce muzea Jan Winzig

Postupem času se dostal k unikátům, jako je přístroj Ontario, který zbyl po amerických vojácích z druhé světové války ve Světlíku. Do sbírky mu přibylo také unikátní autorádio Filadelfie rozdělené na dvě části. Jedna bývala umístěná v interiéru vozu, druhá v prostorách u motoru ovládaná dálkově bovdenem.

Antonín Brodňanský už bohužel zemřel. Kolekci si ale můžete prohlédnout, pokud otevřete internetové stránky Hořic na Šumavě a telefonicky si sjednáte návštěvu.

Spustit audio