V hrachovském Centru ochrany fauny na vás čeká 60 handicapovaných zvířat

20. listopad 2015
Česko – země neznámá

V Hrachově u Sedlčan ve Středočeském kraji funguje jedna z největších stanic pro zraněné volně žijící živočichy u nás. Centrum ochrany fauny České republiky je plně vybavené. V léčebně se operují poraněná zvířata, která se v přírodě zranila díky civilizačním faktorům.

Nejčastěji v Centru ochrany fauny léčí zlomeniny křídel a nohou, ale také zranění od pastí, zbraní nebo zvířata zraněná kvůli klimatickým problémům. Ročně centrem projde až 800 zvířat a ošetřovatelé každý rok absolvují 600 až 800 výjezdů. Návratnost je kolem 65 procent. V centru si můžete prohlédnout zvířata, která se už zpátky do přírody nevrátí.

V klecích se na vaši návštěvu těší na šest desítek handicapovaných zvířat. Nejvíc je tu dravců, najdete tu ale také sovy, puštíky nebo výra velkého. Ve svém výběhu pobíhá ochočená kuna, v jiném liška a v dalším srnka. Vidět je tu také čáp s labuťákem. Každé zvíře má svůj vlastní smutný příběh.

Zajímavostí centra je sladkovodní akvárium, ve kterém najdete zastoupené všechny druhy sladkovodních ryb, které žijí například v blízké Slapské přehradě. Spokojeně si tu plavou kapři, ale také cejni, plotice a karasové, okouni, štika nebo sumec.

Akvária se sladkovodními rybami

Přímo na dvoře centra se nachází menší amfiteátr, kde se během léta konají různé koncerty nebo představení. Součástí hrachovského areálu jsou i výstavní prostory, kde se konají různé výstavy – fotografií, keramiky, bižuterie nebo jiných uměleckých předmětů.

Spustit audio