V Hudlicích stojí rodná chalupa Josefa Jungmanna. Stále v ní ucítíte kouř z kuchyně

19. září 2016
Česko – země neznámá

Spisovatel, filolog a předkladatel Josef Jungmann patří k významným osobnostem českého národního obrození. Právě Jungmannovo celoživotní dílo, pětidílný Slovník česko-německý, byl základním kamenem pro ustanovení normy spisovné češtiny. Skutečným zážitkem je ale návštěva jeho rodného domu v obci Hudlice na Křivoklátsku.

Rodina Jungmannů se do Hudlic nastěhovala už v době třicetileté války. Zajímavé je, že přišli z německého Saska, takže Jungmann měl ve své podstatě německé kořeny. Do Hudlic ale přišli za prací. V této oblasti se kdysi rýžovalo zlato v potocích a především se v této oblasti těžila železná ruda.

Kuchyně plná kouře

Roubená chalupa, kde se Jungmann narodil a kde vyrůstal, pochází z roku 1718. Už v roce 1898 byla vyhlášená památníkem. Díky tomu se v chalupě dochoval původní nábytek. Vše je natolik detailně zařízené, že budete mít pocit, že se každou chvílí někdo z Jungmannů vrátí.

V kuchyni to vypadá, že si hospodyně pouze odskočila

Skutečně působivý je dubový stůl, kde celá rodina sedávala. Povrch desky ještě stále nese stopy různých ručních prací. V ložnici najdeme starou postel i kolébku. Opravdu působivá je ale staročeská pec, která propojuje dvě hlavní obytné místnosti – ložnici a kuchyň.

Vařilo se v tzv. černé kuchyni, kde se udržoval otevřený oheň. Kouř ucítíte ostatně ještě dnes. Právě z černé kuchyně se do pece vkládaly pecny chleba a praktické plotny umožňovaly umístit na rozehřátou pec hrnce nebo pánve.

Sklep s ideální vlhkostí

Hned vedle černé kuchyně najdete sklad na zemědělské nářadí, a pokud se podíváte na podlahu, uvidíte velký poklop – vstup do sklepa. Jedná se o rozlehlý prostor, kam se schází po strmých schodech. Ideální vlhkost zaručovala malá studna, která je přímo ve sklepě a odkud hospodyně nosila pro vaření vodu.

Dobový interiér s původním nábytkem

Velkou studnu měli Jungmannovi ještě na zahradě, odkud se lze kochat krásným výhledem na celé Křivoklátsko. V rámci památníku je také expozice, která představuje život a dílo Josefa Jungmanna. Před chalupou stojí od roku 1873 památník s Jungmannovou bustou z novojáchymovské litiny.

Spustit audio