V Jablonné máte pocit, že jste navštívili majitele čerstvě zařízeného zámku

17. červen 2016
Česko – země neznámá

Při návštěvě zámku Jablonná ve středních Čechách má člověk pocit, že se dostal do minulosti a ocitl se v době, kdy si majitel zámek postavil. Krásný venkovský klasicistní zámeček přitom ještě v roce 2005 vypadal jako ruina. Díky rozsáhlé rekonstrukci je dnes možné projít se zrenovovanou zahradou a především samotným zámkem.

Jeho jednotlivé místnosti jsou pojaté jako ojedinělá výstavní expozice klasických interiérů, pocházejících ovšem z 21. století. Většina exponátů vznikla tradičními metodami, které se používaly při výrobě zámeckého nábytku.

Když přijedete do zámku Jablonná, máte pocit, že jste přišli k někomu na návštěvu a ne, že jste vešli do muzea. Všechny pokoje mají logickou návaznost, jsou tu koupelny, ložnice, jídelny, pracovny. Každý pokoj má svůj styl, svoji atmosféru a při návštěvě můžete třeba i najít inspiraci pro zařízení svého domova v klasicistním stylu.

Na zámku je k vidění nábytek ve stylu Ludvíka XV., jehož pozlacené části se při výrobě vyhlazovaly polodrahokamy, dále pak drahé francouzské tapety vyrobené 300 let starou technologií, ale i „textilní tapety“ českého výrobce. Vedle drahých exponátů je totiž cílem výstavy ukázat, že v klasice se dá žít i v 21. století a není to výsada pouze horních deseti tisíc.

Fresky jako v Českém Krumlově

V sále s nábytkem ve stylu Ludvíka XV. doplňují celkový dojem místnosti ojedinělé fresky, které byly při rekonstrukci objeveny pod vrstvou omítky. Pocházejí přibližně z roku 1750 a jsou pravděpodobně od autora, který se spolupodílel na výzdobě zámku v Českém Krumlově. Pravděpodobně vám připomenou například zámek ve Versailles.

Hlavní sál

Naopak v méně honosném přízemí zámku se můžete posadit do křesla, které je přesnou kopií starého vídeňského ušáku. Stylovost celé místnosti završuje elegantní využití potahové látky také na závěsy a dekorativní doplňky.

Zámek Jablonná může inspirovat každého, kdo má rád vkusně vybavené a sladěné interiéry a rozumí pořekadlu „můj dům, můj hrad“. Fantazii se zkrátka meze nekladou.

Navíc tu získáte přehled o všech současných výrobcích nábytku inspirovaných klasicistním stylem, a to jak tradičními, tak zcela novými výrobními postupy. Pokud se na zámek Jablonná vydáte, nezapomeňte se projít také krásně udržovanou zámeckou zahradou.

Spustit audio