V Janovicích u Rýmařova stoji divadlo La Skála, přírodní amfiteátr s kulisou skal

11. srpen 2019

Milovníci opery dobře vědí, že slavné divadlo La Scala stojí v italském Miláně. Ale věděli byste, kde se nachází neméně krásné divadlo La Skála? Přírodní amfiteátr s velkým a malým jevištěm, hereckou šatnou ve tvaru těšínské tramvaje, realistickými kulisami - to vše zasazené pod malebnou skálou?

Místo architektonického umu italských stavitelů vás v Janovicích u Rýmařova na Bruntálsku ohromí přírodní kulisy starého lomu, dřevěná konstrukce připomínající slovanské hradisko, víceúrovňové jeviště a realisticky vyvedené kulisy. Na první pohled je patrné, že toto místo je budováno a opatrováno s velkou láskou a citem.

Na počátku vzniku janovického ochotnického divadla stálo několik westernových nadšenců v čele s Ladislavem Ginem Šínem. Pořádali soutěže, například ve vrhání nožem či práskání bičem. A k tomu nastudovali pár skečů z filmu o Indianu Jonesovi. Představení mělo úspěch, a tak pokračovali dál. Improvizované scény za chvíli rozrůstajícímu se souboru nestačily. A ani náročnosti repertoáru.

Zlom přišel v roce 2005, kdy se nově vzniklému mezinárodnímu westernovému klubu Wild West Arts Club podařilo od města Rýmařova koupit sanovanou skládku odpadu bývalé továrny Okal v prostorách starého Janovického lomu. Postupně zde začali budovat Kemp Indiana, středisko svých aktivit. Vzniklo zde zázemí pro pořádání westernových soutěží, škola westernových dovedností nebo například unikátní Muzeum biče.

Co ale udělat se samotným starým lomem? Nádhernou přírodní kulisu, která také dala divadlu název La Skála, využili pro vybudování přírodního amfiteátru. Z odpadového kamene, který ležel vedle lomu, vytvořili násep. Ten se stal základem budoucí divadelní arény.

Vstup do areálu Kempu Indiana, kde se skrývá i Divadlo La Skála

Vůbec první představení zde soubor Pradivadlo odehrál 31. července 2013, a to muzikál Muž z kraje La Mancha. A to zdaleka nebylo divadlo ještě hotové. Postupně vzniklo zázemí pro herce, šatna ve tvaru těšínské tramvaje. Divadelní arénu La Skála využívají nejen herci, ale pořádají se zde také koncerty či ukázky westernových dovedností. Více informací o akcích či představeních najdete na stránce http://www.euwestern.eu.

Spustit audio