V jihočeské obci Římov stojí Muzeum Roubenka. Připomíná stavbu koněspřežky

5. květen 2017
Česko – země neznámá

V jihočeském Římově se to pamětihodnostmi jen hemží, ačkoliv je v obci trvale hlášeno jen přibližně 600 stálých obyvatel. Mají přehradu, slavnou křížovou cestu, poutní loretánský komplex s kostelem a také Roubenku s velkým R. Tedy Muzeum Roubenka.

Název muzea vychází z faktu, že se nachází v původní roubené budově, která je jednou z nejstarších v obci. „Podle dendrologických průzkumů bylo dřevo použité na stavbu Roubenky pokáceno v roce 1611,“ říká bývalý starosta Římova Vladimír Koupal.

Patří k duchovním otcům celého projektu. „V roubence původně sídlil obecní úřad, a když jsme ho přestěhovali do jiné budovy na náměstí, přemýšleli jsme nad tím, jak roubenku využít. Napadlo nás mít tady nějaké muzeum. Ale pak jsme si uvědomili, že Římov byl v prvopočátcích stavby koněspřežné železnice hlavním stanem celého projektu,“ vysvětluje Vladimír Koupal.

Stavitel František Antoním Gerstner řídil celou první etapu vzniku koňky na trase z Českých Budějovic do Kaplice z římovského zámečku, který stojí kousek od roubenky. Celému projektu byl velice nakloněn i tehdejší starosta a největší statkář obce, který velmi stál o to, aby koněspřežná dráha vedla právě tudy.

„Ale nebylo to možné, protože Gerstner se nedokázal vypořádat s plavským kopcem,“ dodává Vladimír Koupal. A tak se trať musela odklonit druhou stranou k Holkovu, což bylo alespoň na kraji římovského katastru. Po dokončení první etapy přesunul František Antoním Gerstner svůj hlavní stan dál na jih.

A tak v Římově nyní můžete navštívit Roubenku s velkým R s expozicí věnovanou bývalé koněspřežní železnici z Českých Budějovic do Lince. Expozici doplňuje i plně funkční model kolejiště s vláčky. Ten patří Gerhardu Höchtlovi, který pochází z Pasova a už 15 let žije v Římově.

V jihočeském Římově můžete navštívit Roubenku s velkým R s expozicí věnovanou bývalé koněspřežní železnici z Českých Budějovic do Lince

Pokud se někdy do jihočeského Římova vydáte, pak v květnu a červnu můžete Roubenku navštívit vždy od pátku do neděle mezi 10. a 16. hodinou, o prázdninách pak mají otevřeno kromě pondělků celé týdny. Vláčky na miniželeznici vám tu pustí sám Gerhard Höchtl.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.