V Jiřetíně pod Jedlovou vede na Křížovou horu křížová cesta. Má jen 11 kapliček

28. září 2016
Česko – země neznámá

Křížových cest je v naší zemi hodně, ale jen jedna směřuje na Křížovou horu. Najdete ji u Jiřetína pod Jedlovou v Ústeckém kraji. Unikátní je svým nezvyklým pojetím i pozoruhodnou legendou, která se o místě traduje.

V 17. století, kdy docházelo k rekatolizaci Čech, byli lidé, kteří se nechtěli vzdát své víry, pronásledováni a mnozí z nich odešli do exilu. Takový byl i osud sedmi bratrů Donátů z Jiřetína pod Jedlovou.

Hned první noc za hranicemi vlasti se jim ale všem zdál stejný sen. Zjevil se jim Kristus, který je volal zpátky domů. Bratři se ráno dohodli, že se vrátí jen jeden z nich, volba padla na bratra, který byl nemocný. Ten po návratu vztyčil na vrchu Kahle Haide (Holá Lada) kříž a modlil se u něj za své uzdravení. Modlitba byla vyslyšena, a tak sem začali přicházet další nemocní a trpící.

Křížová cesta na Křížové hoře

Mnohým z nich prý pouť ke kříži na vrchu pomohla, zdejší farář Wenzel Gürtler proto nechal postavit dřevěné kříže, základ křížové cesty. O několik desítek let později na tento krok navázal další farář – Gottfried Liessner. Dřevěné kříže nahradily zděné kapličky a poutníků rok od roku přibývalo.

Křížová cesta na Křížové hoře

V prosinci 1779 bouře zničila dřevěnou kapli na vrcholu, a tak jiřetínští vybudovali kapli novou, zděnou. Zajímavé je pojetí celé křížové cesty. Na jejím začátku jsou sochy Ježíšových učedníků – Jana, Jakuba a Petra, za nimi je Zahrada na hoře Olivetské s postavou modlícího se Ježíše. Právě tady měl stát původní Donátův kříž.

V jedné vzhůru stoupající lince pak stojí jedenáct kapliček s tradičními výjevy. Dvanácté zastavení tvoří kaple na vrcholu, třinácté obraz vlevo od oltáře a konečně posledním, čtrnáctým zastavením je zvláštní stavba za kaplí – Boží hrob.

Doba po druhé světové válce sakrálním památkám příliš nepřála, o jiřetínskou Křížovou cestu se staraly hlavně řeholnice, které byly do Jiřetína svezeny ze zrušených klášterů.

V roce 1969 byl areál prohlášen za kulturní památku a v roce 1991 začala jeho cílená revitalizace. Všechny kapličky se opravily, kaple na vrcholu se dočkala rekonstrukce krovu i elektrorozvodů. Znovu sem chodí poutníci a prosebníci. Oficiální pouť se koná každoročně o druhém zářijovém víkendu.

Spustit audio