V Jirkově mají sklepení, kde rostou houby kloboukem dolů. Jde o kulturní památku

13. červenec 2017
Česko – země neznámá

Pod Jirkovem na Chomutovsku se nachází rozsáhlé podzemní sklepení. V první řadě mělo sloužit jako úkryt ve chvílích nebezpečí. Zároveň se využívalo jako sklad potravin a později jako ideální místo pro kvašení a uchovávání piva. Dnes jsou podzemní chodby otevřené pro veřejnost.

V roce 1555 zažilo město velký požár. Bezprostředně poté se začalo s hloubením městského sklepa. Od počátku se mu říkalo Dlouhý nebo také Pískový sklep. Obojí mělo opodstatnění – chodby dosahovaly celkové délky 1 260 metrů a vytesány jsou do pískovcového podloží.

Sklepení mělo v době ohrožení chránit nejen obyvatele, ale také zásoby potravin, zboží a důležité úřední listiny. Iniciátorem stavby mohl být tehdejší majitel města a celého panství Červený Hrádek Kryštof z Karlovic, jako stavitel se uvádí tehdejší purkmistr Štěpán Engele. První písemná zmínka o sklepě pochází z roku 1596.

Kde se pivo vaří

V Jirkově je právo várečné, tedy právo vařit pivo, doložené už roku 1443. Dlouhý sklep poskytl mimořádně vhodné prostředí se stabilní teplotou 8 až 10 stupňů pro kvašení i uchovávání piva. Dokonce se traduje, že pivo bylo tak výtečné, že nesmělo chybět ani na stole císaře Rudolfa II. O rozmachu pivovarnictví svědčí fakt, že na přelomu 16. a 17. století tu právo várečné drželo sto občanů. Pivovarnický spolek, který ve městě fungoval 400 let, nakonec nechal vybudovat nový velký pivovar s vlastními sklepy a Dlouhý sklep tak ztratil na významu.

Obrannou funkci vrátil jirkovskému sklepu německý Wehrmacht během druhé světové války. Dodnes jsou zachované prostory, kde sídlil štáb, a na stropech jsou vidět rudé a bílé vodicí pruhy. Bílé byly napuštěné fosforem a sloužily vojákům pro orientaci, tehdy tu ještě nebyla zavedená elektřina. Prostory se postupně rozšiřovaly, protože se s nimi počítalo jako s krytem při bombardování. Pár nápisů dokládá, že tu pracovali zejména ruští zajatci. Z války je i jiná památka – zával z odstřelené části sklepa.

Sklepení chtěli zasypat

Po válce ztratilo sklepení své funkce a čelilo nájezdům hledačů pokladů. O jeho propojení se sousedním kamencovým lomem z 16. století a s dnes nepřístupnými prostorami pod náměstím není pochyb, zatímco tajná chodba, která by vedla z Dlouhého sklepa až na Červený Hrádek, patří do říše bájí.

Když budete mít štěstí na houbařskou sezónu, uvidíte nádherné vzrostlé hřiby, rostoucí kloboukem dolů

V roce 2003 se do jedné z podzemních chodeb propadl hasič. Naštěstí se to obešlo bez vážných následků, ale šlo o impuls k jednání, co se sklepem dál. Padl návrh zasypat celý prostor elektrárenským popílkem. Ale místní společně s odborníky z firmy Speleo sklep ubránili, poukázali na jeho historickou hodnotu, a tak vznikl nápad místo upravit a nabídnout jako atraktivní cíl pro turisty. V roce 2005 si jirkovští vyzkoušeli zájem veřejnosti – během tří víkendů sklepení navštívilo víc než šest tisíc lidí. Zhruba třetinu své délky ztratil sklep při budování obchodního objektu v roce 2006.

Od roku 2008 funguje v podzemí průvodcovská služba, v návštěvní sezóně od května do září se kromě pondělka můžete do jirkovského sklepení podívat. První prohlídka je v deset hodin a pak každou celou až do šestnácti hodin. Začíná se ve zdejším Informačním centru, které je od sklepení co by kamenem dohodil. A když budete mít štěstí na houbařskou sezónu, uvidíte i osmý div světa – nádherné vzrostlé hřiby, rostoucí z klenby sklepa kloboukem dolů.

V březnu 2011 prohlásilo Ministerstvo kultury ČR Městské historické sklepy v Jirkově za kulturní památku.

Spustit audio