V Jistebníku mají Galerijní rybník. Výstavy se konají na vodní hladině i v okolí

16. říjen 2017
Česko – země neznámá

Jistebník, malá obec u Ostravy, má Galerijní ulici a také Galerijní most a rybník. To všechno totiž v Jistebníku patří umění. Autor myšlenky, fotograf Jan Lipina s manželkou Alenou spolupracují spolu s místními lidmi na kulturním zvelebování obce, která leží v romantickém kraji rybníků v Poodří.

Počátkem roku 2015 při výlovu rybníka Šípku napadlo Alenu s Janem uspořádat neobvyklé sochařské sympózium. Konalo se na rybniční hrázi a počítalo se s tím, že tvůrci budou své práce vystavovat na hladině rybníka. Realizaci nápadu podpořili přátelé, manželé Lövyovi, kteří rok předtím zakoupili soustavu rybníků na horním konci Jistebníku. A aby bylo z čeho skulptury tvořit, dali k dispozici i vzrostlé duby rostoucí na jejich pozemku.

První „rybníkářské“ sochařské sympózium se v kraji rybníků uskutečnilo koncem léta 2015. Umělci měli volnou ruku a inspirovalo je hlavně místo samotné. Opravdu pracovali na břehu vodní nádrže, která byla při příležitosti sympózia přejmenována na Galerijní rybník.

Sochař Zdeněk Tománek vytvořil dílo Průnikatel, zakotvené na dně rybníka. Umělecký dojem umocňuje odraz ve vodě. Unikátní skulptura Ondřeje Vorla s názvem Touha vyjadřuje kromě základního lidského citu i pocity rybáře čekajícího na ulovení ryby. A dílo sochaře Petra Nižňanského pojmenované Strážce hlídá na hrázi kompletní dubový soubor. Jen dřevěná socha Břevno v oku Borise Jirků se přemístila z hráze do místní Galerijní ulice, aby se stala její významnou dominantou.

Fantaskní a mytologická díla

Sochy, které vznikly letos na sklonku prázdnin na druhém sochařském sympoziu pod šikovnýma rukama čtyř tvůrců, jsou fantaskní a jedna mytologická. Juraj Čutek vytvořil dřevěnou bohyni Niké, která bude létat nad Galerijním rybníkem. Boris Jirků zase ze dřeva vytvořil zajímavého místního tvora. Jmenuje se Ďas jistebnický a jde o galerijní latimerii podivnou. V jeho sousedství se usadí Pták Zoban nejmladšího z výtvarníků jistebnického sympozia Zdeňka Tománka. Obě tyto sochy budou stát na Galerijním mostku.

Akademická malíř profesor Boris Jirků a Vladimír Schestág

Poslední sochou na Galerijním rybníku bude Ochránkyně Petera Nižňanského. K jeho Strážci, který rybník hlídá už od loňského roku, přibyde ženský protějšek.

autor: dam
Spustit audio