V Kadani mají repliku pražského Staroměstského orloje. Je vidět ze všech stran

5. listopad 2020

Teď si trochu poopravíme historické znalosti. A opravíme dokonce i slovutného spisovatele Aloise Jiráska. Právě z jeho Starých pověstí českých známe příběh mistra Hanuše, který údajně vytvořil Staroměstský orloj. Pražští konšelé nechtěli, aby podobné velkolepé dílo vzniklo i jinde a dali Hanuše oslepit. Ten se ale nechal dovést k hodinovému stroji, sáhl do něj a stroj se zastavil. To alespoň říká pověst. Historické prameny ale dokládají něco jiného.

Říkají, že autorem Staroměstského orloje je Mikuláš z Kadaně. Podle propočtů profesora pražské univerzity Jana Šindela sestrojil slavný hodinový stroj už roku 1410. A konšelé se mu tehdy odměnili po zásluze – dostal měšťanský dům v Praze.

Mistr Hanuš přišel na scénu až později. Jako pražský orlojník je doložen v letech zhruba 1475 až 1497. Zásluhu má na rozpohybování orloje, který byl poničen během husitských válek.

Kadaňští si svého slavného rodáka Mikuláše považují, při 600. výročí vzniku Staroměstského orloje 15. září 2010 mu odhalili bronzovou desku na radniční věži. Jejím autorem je klášterecký umělecký kovář a sochař Karel Meloun.

Orloj v Kadani stojí na nábřeží

Nábřeží řeky Ohře v severočeské Kadani prošlo před lety důkladnou rekonstrukcí a kadaňští chtěli prostor ještě ozvláštnit právě připomínkou Mistra Mikuláše. Ve vypsané soutěži zvítězil už zmíněný Karel Meloun s návrhem na repliku Staroměstského orloje. Prostudoval pražský stroj a vytvořil stejně dokonalý hodinový stroj, ovšem 1,5krát větší.

Kadaňský orloj sice nemá apoštoly, ostatně ti se na Staroměstském orloji v Praze objevili také až o mnoho let později, stejně jako malby Josefa Mánesa – to byla 60. léta 19. století. Orloj v Kadani by se sice mohl pohybovat, ale kvůli obavám z možného zranění zvídavých návštěvníků bylo rozhodnuto ponechat stroj nehybný. Zato ovšem nabízí zcela unikátní pohled na hodinové soukolí, a to ze všech stran, včetně pohledu svrchu – z parkánu kadaňského hradu.

Spustit audio