V Kadani otevřeli Muzeum čarodějnic. Mezi exponáty nechybí křišťálové koule ani tajuplné roztoky

27. srpen 2014
Česko – země neznámá

Klasická muzea se věnují přírodě a historii určitého místa, města, regionu, pak máme muzea specializovaná třeba na techniku, auta, letadla, dokonce i na psací stroje, čokoládu nebo kávomlýnky, ale v Kadani mají Muzeum čarodějnic. Stvořil ho duchovní otec o něco staršího Muzea čertů v Úštěku na Litoměřicku Jaroslav Stejný, který našel krásné prostory hned vedle radniční věže na kadaňském náměstí.

Poněkud překvapivě vás uvádějící majordomus Miroslav Zeman nejdřív seznámí s rozměrným a navíc pohyblivým tzv. Fialovým betlémem, teprve pak postoupíte na dvorek, kde vás krom jiného uvítá pan Franc – hliněná figura, kterou lze přivést k životu vložením kouzelného šému do pupíku, a pak už se ponoříte do světa čarodějů a čarodějnic. Navštívíte pravěkou jeskyni, kde se víc dozvíte o původu magie a šamanských praktik, v planetáriu můžete obrátit zrak ke hvězdám a jejich tajemstvím – čaroděj Vigo I. je vám k službám s výkladem.

Perníková chaloupka

Čaroděj Vigo

Tady už je víc doma čarodějnice Sofona alias Blanka Barteková, která hned ujišťuje, že děti se vůbec nemusejí bát, protože kadaňské čarodějnice jsou nejen krásné, ale také hodné. Spíš by se prý měli bát ti dospělí.

V chaloupce je kompletní vybavení, kterému dominuje samozřejmě pec s lopatou, ale taky tu mají plechovou vanu, ve které se jednou za rok čarodějnice koupají. Nechybí zamřížované vězení – respektive chlívek, ve kterém by se děti vykrmovaly, ale jak říkám, v Kadani se bát nemusejí, Sofoně tady dělá společnost hlavně kamarádka krysa.

Alchymistická dílna

Alchymistická dílna je zároveň věštírna a ordinace – v křivulích bublají tajuplné barevné roztoky, jsou tu rozvěšené léčivé bylinky, na stole připravené karty, kamínky a křišťálová koule k výkladu osudu, na vozíku odložená dřevěná noha, protože zdejší čarodějnice prý dokázaly uzdravit i stařečka s amputovanou nohou. K hodně zajímavým exponátům patří i tiskárna na peníze – takový stroj by si jistě nejeden návštěvník rád na chvíli půjčil domů.

Čarodějnická škola

Tady se ještě píše a maluje husím brkem. Práce přechozích žáků tu také uvidíte, paní učitelka vyloží základní vědomosti a kdo uspěje, získá certifikát – výuční list v oboru čarodějnickém. Řekněte, nestojí tohle za výlet? A to nemluvím o tom, že si tu můžete pořídit třeba i chlupy z čarodějnice, které vám přinesou štěstí.

Praktické informace

Muzeum je otevřené od května do září, od pondělí do neděle a komentované prohlídky začínají každou celou hodinu – desátou počínaje a sedmnáctou konče. Počítejte asi s třičtvrtěhodinou a pokud si dopřejete i posezení v sousední krčmě U pometla, pak času přidejte.

Spustit audio