V kapli poutního místa Maria Rast u Vyššího Brodu stojí obří kámen s odpočívající Pannou Marií

16. listopad 2017
Česko – země neznámá

Kameny a skály odpradávna poutaly lidskou pozornost. Zatímco téměř po celém Česku výrazné balvany většinou podle pověstí rozhazovali čerti, v česko-rakouském pohraničí na nich naopak sedávala Panna Marie. Jeden takový mariánský kámen se nachází překvapivě přímo v kapli, na poutním místě Maria Rast v nadmořské výšce 761 metrů.

Na zalesněném severním úbočí Martínkovského vrchu nedaleko Vyššího Brodu je jedno z významných poutních míst jihočeského pohraničí. Kdysi k němu směřovali především němečtí poutníci, kteří mu říkali Maria Rast, což nakonec přešlo i do češtiny. Českého překladu Spočinutí Panny Marie se užívá jen zřídka. Odedávna tam byl ukazován velký balvan, v němž podle legendy zanechala dvě prohlubně Panna Marie, když na něm odpočívala s Ježíškem v náručí. Lidové vyprávění nejspíš vycházelo z biblické zprávy o útěku ze Svaté země.

Roku 1844 přinesl ke skalce vyšebrodský úředník Hammerlind se svým dvanáctiletým synem obrázek Panny Marie Sněžné a zavěsil ho na strom. Úctu k tomuto místu, rozšířenou mezi místními lidmi už dříve, to ještě posílilo. Na jaře 1887 sedm pasáčků postavilo u skalky malou kapličku z větví a kůry a umístilo do ní svaté obrázky.

Zbožný čin místních dětí přiměl opata nedalekého cisterciáckého kláštera Leopolda Wackarze, aby inicioval stavbu skutečné kaple. Vyšebrodští občané věnovali peníze i stavební materiál, plány vyhotovil místní stavitel Ing. Franz Karel a během necelého roku kaple stála. Vysvěcena byla 15. srpna 1888. Časem pak na vrchu přibyly ještě další stavby.

K Maria Rast vede zeleně značená mezinárodní turistická trasa E10. Z náměstí ve Vyšším Brodě to je po značce kilometr a půl do prudkého kopce. Vesnice Martínkov, po které se kopec jmenuje, zanikla po odsunu Němců. I z výletní restaurace pod kaplí zbyly jen ruiny. Výlet na poutní místo romantickou a liduprázdnou krajinou přesto stojí za to.

K poutnímu místu vede z Vyššího Brodu křížová cesta
autor: Filip Černý
Spustit audio